Hajdú-Bihar

2013.03.07. 17:23

Több tucatnyi jelentkező a mintaprogramra

Hajdú-Bihar - A 2013-as programra jelenleg 30 település jelezte igényét, hamarosan eldől, melyeken indul a termelés.

Hajdú-Bihar - A 2013-as programra jelenleg 30 település jelezte igényét, hamarosan eldől, melyeken indul a termelés.

Sikeresnek bizonyult a tavalyi évben beindított Dél-bihari Növénytermesztési Mintaprogram, ezért idén bizonyosan folytatódik - mondta Tóth Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, a mintaprogram ötletgazdája. A korábban parlagon maradt önkormányzati földeket hasznosító, a vidéken élőket minőségi élelmiszerek előállítására megtanító gazdálkodás célja kettős: egyrészt munkalehetőség biztosítása, másrészt egy olyan szövetkezeti formában folyó termelés megvalósítása, amely két-három év múlva az önfenntartáshoz szükséges költségeket meghaladva akár profitot is termelhet.

Tóth Attila kiemelte, hogy feltehetően a mintaprogram sikerének, pozitív tapasztalatainak köszönhetően kerülhetett sor a szövetkezeti törvény módosítására, amely megteremti és bevezeti a foglalkoztatási szövetkezetek fogalmát, valamint engedélyezi, hogy a szövetkezeti formában az önkormányzat is megjelenhessen tulajdonosként.

Kistérségi szinten

Körösszakálon és Monostorpályiban tavaly emellett nyúltenyésztő mintaprogramot valósítottak meg, melynek keretében településenként több tucat család kapott anyaállatot és bakot, amelyek szaporulatait élősúlyban értékesíthették (420 forint/kg). A jövőbeli elképzelések szerint ez a program is bővülne: így növelhető lenne a résztvevő családok száma és kereskedelmi mennyiségű termék kerülhetne piacra.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!