Hajdú-Bihar

2013.03.22. 19:10

Újabb áramkimaradások a márciusi télben

Debrecen - A szél alábbhagy, de nagyon hideg éjszakák elé nézünk a hétvégén.

Debrecen - A szél alábbhagy, de nagyon hideg éjszakák elé nézünk a hétvégén. - Fákat döntött ki, cserepet sodort a földre és néhány településen áramkimaradásokat is okozott a megyében pénteken a helyenként viharos erejű, váltakozó irányú szél. A zord időjárás következtében – tájékoztatott a katasztrófavédelem – Bihardancsházán, Bihartordán, Debrecenben, Hajdúnánáson, Nagyrábén és Nyíradonyban voltak kisebb-nagyobb zavarok az áramellátásban, ugyanakkor az E.ON közlése szerint szakembereik azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, így a problémát pár órán belül sikerült elhárítani.

Egy Karcag és Püspökladány közötti felsővezeték-meghibásodás miatt a délelőtti óráktól késtek a Budapest-Szolnok-Záhony vasútvonalon közlekedő vonatok, s a MÁV közlése alapján egy délután újra jelentkező biztosítóberendezési hiba következtében 30-50 perces késések miatt lehetett bosszankodni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén nem várható havazás, sőt előbújik a Nap, ugyanakkor éjszaka szombaton mínusz 5, vasárnap mínusz 9 fokig is süllyedhet a hőmérséklet. A szél mérséklődik, a péntekihez hasonló viharos lökések nem várhatók. A meteorológusok a jövő hét elejére újabb havazást mondanak.

Volt, akinek az autója bánta

Huszonöt alkalommal távolítottak el úttestre, járdára dőlt fát, ágakat, járókelőket veszélyeztető meglazult cserepeket, vakolatrészt, kerítésrészt a tűzoltók pénteken napközben – tájékoztatott pénteken folyamatosan az eseményekről Kiss Szilvia, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes szóvivője. Mint mondta, a meteorológiai szolgálat előre jelezte a viharos erejű szelet és a havazást, ezért csütörtökön citromsárga riasztást adott ki Hajdú-Bihar területére. A szükséges előkészületeket a katasztrófavédelem megtette – közölte a tűzoltó főhadnagy –, de szerencsére az időjárás nem okozott olyan károkat, hogy embereket kellett volna kimenteni.

Ledőlt kerítés

A tűzoltókat Debrecenben számos helyre riasztották a reggeli és délelőtti órákban. Így az Akadémia utcán személygépkocsira, a Kandián épület falára dőlt fa. A Kassai úton a járdára zuhant leszakadt faág, míg a Kígyó utcán egy lakatlan ingatlan kerítése omlott le. Az egyirányú Tőzsér utcán kidőlt fa akadályozta a forgalmat rövid ideig.

Bocskaikert polgármestere, Szőllős Sándor arról számolt be, hogy a viharos szél miatt néhány utcában akadozott vagy szünetelt az áramellátás, míg a templom közelében leszakadt egy áramvezeték a reggeli órákban.

A szél az úr?

Az E.ON közlése szerint a szél megrongált két középfeszültségű transzformátorállomást, így áramkimaradások voltak Hajdúböszörményben és Debrecenben, valamint a megyeszékhely közigazgatási területéhez tartozó Ondódon. Az időjárás következtében több vezeték leszakadt a megyében, így Tégláson és Földesen 1500-an maradtak áram nélkül.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint csütörtökről péntekre virradóan Szabolcs-Szatmár-Bereg teljes, Hajdú-Bihar északi és Borsod-Abaúj-Zemplén megye szinte teljes területére adtak ki citromsárga riasztást. Áramellátási zavarok valamennyi megyében keletkeztek, a legrosszabb helyzet Szabolcsban alakult ki, ahol 15 településen 12 ezer 600 helyen szünetelt az áramellátás.

Veszélyességi szintek

Citromsárga (1. szint)

– Az ebbe a kategóriába sorolt időjárási események nem szokatlanok, de potenciális veszélyt jelenthetnek, ezért tanácsos elővigyázatosnak, óvatosnak lenni, főként az időjárási hatásoknak jobban kitett tevékenységek során  

Narancssárga (2. szint)

– Veszélyt hordozó időjárási jelenség, amely káreseményekhez vezethet, vagy akár személyi sérülést, balesetet is okozhat

Piros (3. szint)

– Veszélyes, komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek, amelyek rendszerint kiterjedt területeket érintenek

- HBN -

viharos erejű szelet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!