Hajdú-Bihar

2013.03.14. 17:10

Ünnepi állománygyűlések a Bocskai-dandárnál

Debrecen - Március 15-e alkalmából ünnepi állománygyűlést tartottak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségében. 

Debrecen - Március 15-e alkalmából ünnepi állománygyűlést tartottak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségében. 

 A Kossuth laktanyában Papp László, Debrecen alpolgármestere, Kocsis Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere, Zimány Ferenc, Téglás alpolgármestere mellett tiszteletüket tették a rendvédelmi szervek, valamint a városi és megyei intézmények képviselői is. 

 

Gulyás Szabolcs hadnagy ünnepi köszöntőjében az 1848/49-es forradalom és szabadságharc honvédei és a jelen katonái közötti párhuzamot hangsúlyozta. A 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj tisztje beszédében kiemelte: az egységes nemzeti akarat eszméje kapcsolja össze az egykori hősöket a ma katonáival: „Új nemzet született, amelyben mindenki a legnagyobb, legszentebb közös célnak, a szabadság kivívásának és megtartásának rendelte alá magát. Ez a legfőbb üzenete az akkori eseményeknek: a nemzet szolgálata mindenek felett.” 

 

Az ünnepi állománygyűlés a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete (HTBK DSZ) támogatásával működő Debreceni Honvéd Táncegyüttes műsorával és az elismerések átadásával zárult. 

Hódmezővásárhely 

 

Az alakulat hódmezővásárhelyi helyőrségében is ünnepi állománygyűlés keretében emlékeztek meg az 1848/49-es eseményekről. 

 

A csapatzászló behozatalát követően Huszár Ferenc alezredes, megbízott parancsnok-helyettes köszöntötte az egybegyűlt állományt. Ünnepi beszédében Budai Anna közalkalmazott 1848. március 15. eseményeit Petőfi Sándor naplóbejegyzésével idézte fel. Az utókor is innen ismerhette meg a nap történéseit: a szakadó eső ellenére egyre növekvő tömeg útját az egyetemektől Landerer nyomdáján át a Nemzeti Múzeumig, a helytartó tanácstól Táncsics börtönén keresztül a Nemzeti Színházig. Hozzátette: „nem szabad azonban megfeledkezni a forradalmat megelőző évtizedekről, a reformkorról, Széchenyi gróf munkásságáról, vagy Kossuth Lajos március 3-i országgyűlési beszédéről, melynek reformkövetelései, igaz, jóval radikálisabb formában, a Tizenkét pontban is megjelentek.(…) Március 15-ét joggal tartjuk legnagyobb nemzeti ünnepünknek, mely nap minden korban a magyar szabadság szimbóluma maradt.”  

Az ünnepi beszédet követően az elismerések átadására került sor. 

 

Markovics Zita hadnagy 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!