Hajdú-Bihar

2013.04.02. 12:02

A magyar dió a legjobb minőségű a világon!

Debrecen - A 2012-es évben országos szinten körülbelül 20-40 százalékkal esett vissza a diótermés.

Debrecen - A 2012-es évben országos szinten körülbelül 20-40 százalékkal esett vissza a diótermés.A magyar diónak párja nincs a világon! A beltartalmi értéke ugyanis magasabb, érése koraibb, mint a világ vezető fajtáinak. Ezért is indokolt, hogy megelőzzük a diófákra is veszélyes stressz betegségeket. Az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Diótanácskozásán többek között kiderült, tavaly három új kórokozója ütötte föl fejét a magyar dióültetvényekben.

Hideg volt

„A 2012-es évben országos szinten körülbelül 20-40%-kal esett vissza a diótermés, köszönhetően a fagynak és a szeptemberi szárazságnak. A megmaradt termés minősége viszont tökéletes volt” – értékelte röviden az évet Bujdosó Géza, az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet munkatársa az éves diókonferencia után. Mint kiderült, a szárazság extrém módon gyengíti a fajták ellenálló-képességét, amely stressz betegség kialakuláshoz vezet. A szélsőséges környezeti, időjárási hatásokhoz a diófához nem tudnak alkalmazkodni, így kiváltképp fontos a gyümölcsfák jó kondíciójának megőrzése.

Ugyanis amint romlik a fák fiziológiai állapota, sebezhetővé válnak a kórokozók ellen. Ennek következtében pedig csökken a termőfelület, kevesebb lesz a termés és csökken a dióbél minősége is. Azt is elmondták a szakemberek, hogy 2012-ben új betegségek ütötték föl fejüket a dióknál, amelyek a gyenge és elhalt fás részeken jelentek meg.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!