Hajdú-Bihar

2013.04.02. 13:02

A neuronavigációval elkerülhető a katasztrófa

Debrecen – Olvastam a Naplóban erről a neuronavigációs rendszerről, amit majd a DEOEC-en fognak használni és arra lennék kíváncsi, hogy mi is ez pontosan. Milyen típusú betegségek gyógyításához használják? Csak nálunk van ilyen? Máshonnan érkezőket is gyógyítanak? – tett fel egy rendhagyó kérdést olvasónk a professzornak.

Debrecen – Olvastam a Naplóban erről a neuronavigációs rendszerről, amit majd a DEOEC-en fognak használni és arra lennék kíváncsi, hogy mi is ez pontosan. Milyen típusú betegségek gyógyításához használják? Csak nálunk van ilyen? Máshonnan érkezőket is gyógyítanak? – tett fel egy rendhagyó kérdést olvasónk a professzornak. – A neuronavigáció megengedi, hogy pontosan tájékozódjunk az agyban, mindig tudjuk hol járunk, mint a hajós a végtelen óceán közepén. Így elkerülhetjük a katasztrófákat.

Bármilyen idegsebészeti betegségnél alkalmazható a rendszer, de igazán szükség erre az eljárásra – az eddigi gyakorlatunkat alapul véve – műtéteink mintegy 20 százalékánál van. A többi műtétnél – melyek enélkül is elvégezhetőek lennének – természetesen segítséget nyújthat.

Ahogy segítséget nyújt a navigáció a városi közlekedésben is – adott közérthető magyarázatot prof. dr. Bognár László, hozzátéve: bárki számára elérhető lesz az eljárás. – Nem csak nálunk van, az ország összes idegsebészeti centrumában használnak valamilyen neuronavigációs rendszert. Ezek között is olyan különbségek vannak, mint autók és autók között. A miénk szerencsére Rolls Royce lesz – tette hozzá.

HBN-Fabók Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!