Hajdú-Bihar

2013.04.22. 11:32

Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumából

Hajdú-Bihar - A hűvös, gyakran csapadékos időt száraz léghullámok váltották, meghozva az igazi tavaszt.

Hajdú-Bihar - A hűvös, gyakran csapadékos időt száraz léghullámok váltották, meghozva az igazi tavaszt.Gyökeres fordulatot vett időjárásunk alakulása április harmadik hetében. A hűvös, gyakran csapadékos időt nem csak az eddigieknél, hanem az ilyenkor megszokottnál is melegebb, száraz léghullámok váltották, meghozva az igazi tavaszt Kelet-Magyarország térségébe.

Frontok nélkül

A hónap derekától kezdődően hazánk időjárását az eddigiektől eltérően leszálló légmozgások alakították, frontmentes időszak vette kezdetét. A Kárpát-medencét már szárazabb levegő töltötte ki, amelyben jellemző módon igen tág határok között ingadozik a napi hőmérséklet. A nappali órákban magas, jobbára 20-24 fok közötti csúcshőmérsékleteket mértünk, ez hozzávetőleg 3-5 fokkal haladja meg az év ezen szakában várható értékeket.

Éjjel ugyanakkor még viszonylag mélyre süllyedt a hőmérő higanyszála, de fagyra már sehol sem kellett számítanunk, legfeljebb a talaj mentén, foltokban alakultak ki fagypontot megközelítő minimumhőmérsékletek. Mivel a frontok elkerülték térségünket az időszak legnagyobb részén, csupán elvétve fordult elő jelentéktelen mennyiségű csapadék, s az is csak nagyon kis területeket érintve. Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén csaknem a hét összes napja csapadék nélkül telt, egyedül 15-én volt megfigyelhető néhány állomáson csapadéknyom.

Gyors kiszáradás

A magas nappali hőmérséklet és a csapadék utánpótlásának hiánya gyors, igen intenzív kiszáradást tett lehetővé. A hónap közepén még sok helyen vízzel teljesen telített talajoknak különösen a felső 30 cm-es rétegében csökkent mostanra jelentősen a talajnedvesség. A hét legvégére a korábbi 95-100% közötti, pórustérfogatra vonatkoztatott nedvességi értékekről 50-70% közé esett vissza, ez általában 20-25 mm vízmennyiség elpárolgását, illetve mélyebb rétegekbe szivárgását jelenti.

A folyamatot a talaj kiszáradással párhuzamos, egyre gyorsabb ütemű melegedése tovább fokozta, az időszak végére a térségben mindenütt tartósan 15-16 fok köré emelkedett az 5 cm mélységben mért talajhőmérséklet. A tavaszias hőmérséklet, valamint a víz borította területek és általában a talajnedvesség gyors csökkenése kedvezett a mezőgazdasági munkáknak, a vegetáció megindulásának. A hirtelen kitavaszodásra a természet ütemes fejlődéssel reagált, így figyelembe véve az eddig megkésett, elmaradt munkákat is, növénytermesztéssel foglakozó mezőgazdáink igencsak tevékeny napok elé néznek.

DE-AGTC Klímaközpont

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!