Hajdú-Bihar

2013.04.23. 12:19

Árvíz/belvíz - Apadnak a folyók a Tiszántúlon

Debrecen, 2013. április 23., kedd (MTI) - Lassú apadás tapasztalható a Hortobágy-Berettyón, ahol továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség - közölte a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) védelemvezetője kedden az MTI-vel.

Debrecen, 2013. április 23., kedd (MTI) - Lassú apadás tapasztalható a Hortobágy-Berettyón, ahol továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség - közölte a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) védelemvezetője kedden az MTI-vel.Bara Sándor tájékoztatása szerint a Tiszán már nagyobb ütemű az apadás, de még mindig másodfokú készültséget tartanak fenn a folyó bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között. A Berettyó torkolati szakaszán is érvényben van az elsőfokú készültség - tette hozzá.

A belvízzel elöntött területek nagysága további 1650 hektárral csökkent egy nap alatt a TIVIZIG működési területén: jelenleg 16 200 hektár van víz alatt, amelyből 3450 hektár vetés, 4100 hektár szántó, 5800 hektár rét és legelő - mondta Bara Sándor.

Közlése szerint a hatékony védekezési munkának és a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően megszüntették az elsőfokú belvízvédelmi készültséget a Kállói szakaszon, míg az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri szakaszon másodról elsőfokúra mérsékelték a készültséget.

A tizenkét belvízvédelmi szakaszból még kilencen védekeznek: két szakaszon harmadfokú, négy szakaszon másodfokú, három szakaszon pedig elsőfokú a készültség. Az igazgatóság területén tizenhét szivattyútelep üzemel: egy nap alatt több mint 1,4 millió köbméter vizet emelnek át a befogadó folyókba, csatornákba - ismertette Bara Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!