Hajdú-Bihar

2013.04.05. 17:06

Az árkok dolgoznának, de...

Balmazújváros - A csütörtökön lezárt Hortobágy -Berettyó szintje már aznap emelkedett, ami több településen, így Balmazújvárosban is aggodalomra adott okot. A város egyébként is „gödörben” helyezkedik el, a hóolvadás és az esőzések következtében a határában, a <strong>szántóföldeken</strong> nagy kiterjedésű elöntött területek láthatóak.

Balmazújváros - A csütörtökön lezárt Hortobágy -Berettyó szintje már aznap emelkedett, ami több településen, így Balmazújvárosban is aggodalomra adott okot. A város egyébként is „gödörben” helyezkedik el, a hóolvadás és az esőzések következtében a határában, a szántóföldeken nagy kiterjedésű elöntött területek láthatóak. Az egyik probléma, hogy a Hajdúhátról érkező víz 99 százaléka a város csapadékvizét is befogadó Kadarcs – Karácsonyfoki csatornába ürül. Vagyis jelenleg ezen a szakaszon visszaduzzadás figyelhető meg, a szokásosnál több, mint egy méterrel magasabb ott a vízszint. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság az említett szakaszon II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.

Üres az árok..

Érdekes, hogy az utcákon azt tapasztaltuk, hogy két centiméteres víz van az árkokban, viszont több ingatlan udvarán a szennyvízcsatorna aknafedelén keresztül szivárog a víz. - Az utcákon is több ilyen aknaszemet homokzsákokkal kellett megerősíteni - válaszolta érdeklődésünkre Zsupos Attila, a városháza beruházási ügyintézője hozzátéve, ennek az az oka, hogy sokan szabálytalanul a szennyvízcsatornába kötik be a csapadékvizet, ezért a rendszer, amelynek kapacitása napi kétezer köbméter, az illegális bekötések által 4-6 ezer köbmétert kell, hogy átengedjen. Egyértelmű, hogy ez lehetetlen.

Pénteken a környezetvédelmi hatóság emberei is megtekintettek egy ingatlant a Nap utcában, ahonnan bejelentést kaptak, mert a szennyvíz félő, hogy elönti az udvart. A hatóság a csatornarendszer korszerűsítését javasolta, de jegyzőkönyvet vettek fel arról is, hogy az önkormányzat jelenleg az említett illegális csapadékvíz-bekötések miatt elképzelhető, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, továbbá ellenőrzéseket követően pénzbírsággal szankcionálja a szabálytalankodókat.

Vésztározót építeni?

Balmazújváros polgármestere, dr. Tiba István elmondta, hogy a közmunka-program során a belvíz-elvezető rendszert folyamatosan rendben tartják, a szennyvízcsatorna hálózat is teljes, kár, hogy sokan abba kötik bele a csapadékvizet, ami tetézi a bajt, miszerint a város a főgyűjtő-csatornáknak is ki van szolgáltatva. A tehermentesítést jelenleg a Kadarcs – Karácsonyfoki és a Virágoskúti csatorna közötti (műtárgy) zsilip lezárása, és a víz átemelése jelenti, de bármennyire is különlegesnek tűnik, egy vésztározó is megoldás lehetne a vezető szerint.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!