Hajdú-Bihar

2013.04.03. 11:49

Dohánybolt-biznisz; fújhatják?

Hajdú-Bihar - Senki nem fog harminc kilométert autózni egy doboz cigarettáért - jósolja a bihari falu polgármestere.

Hajdú-Bihar - Senki nem fog harminc kilométert autózni egy doboz cigarettáért - jósolja a bihari falu polgármestere.Bedő, Furta, Körösszakál és Magyarhomorog - csak néhány azon hajdú-bihari kistelepülések közül, ahonnan nem érkezett beadvány a nemzeti dohánybolt-pályázatra. Összesen tizennégy megyénkbeli településen jutottak ugyanarra a következtetésre a kereskedők; nyilván nem véletlenül.

Hiába számolgattak - Zsákáról pályázott valaki? Mert, ha onnan se, akkor bizony a legközelebb, 15 kilométerre Berettyóújfalu lesz hozzánk, ahol legálisan juthat dohányáruhoz a furtai ember - gondolkodott hangosan Krucsó Antal furtai polgármester, aki persze maga se gondolja komolyan, hogy a falubelijei 30 kilométert autóznak majd azért, hogy beszerezzék a "napi betevőt".

Az okokról, vagy inkább a "miért?-ről" a falu első embere helyett a leginkább érintettek, a helyi kocsmáros és a boltos beszéltek lapunknak. - Több mint húsz éve vendéglátózom, ezért tudom, hogy mi az, ami megéri nekem, és mi nem. Az utóbbi fél évben hetven százalékkal zuhant vissza a dohányáruk forgalma nálunk, miközben a faluban virágzik a feketepiac és a vágott dohány fogyasztása - mondta kertelés nélkül Szabó Tibor, aki Furtán és a szomszédos Zsákán is egy-egy kocsmát üzemeltet.

Ráadásul szerinte attól is lehet tartani, hogy a majdani dohányboltok kifosztására valóságos bűnbandák jönnek létre, elvégre (mint fogalmazott) két-három millió forintos zsákmány reményében a rosszfiúk szinte bármire képesek. - A kormány ezzel az egésszel hatalmas öngólt lőtt, hiszen nemcsak jelentős jövedékiadó-bevételtől esik el, hanem a feketegazdaság térnyerésének is további lendületet ad - állítja a vendéglátós vállalkozó.

Gál István egy kis boltot működtet Furtán, ahol a jövőben szintén nem lehet majd cigit vásárolni. "Azoknak biztos jó üzlet, akik odafentről osztják a lapokat, nekem azonban ilyen feltételek mellett kész ráfizetés lenne dohányboltot üzemeltetni. Gondoljon bele! Három és fél százalékos árrés mellett vegyek fel egy embert, alakítsam ki az üzlethelyiséget úgy, hogy a forgalom hónapról hónapra zuhan" - Inkább essen ki az a 300 ezer forint a havi árbevételemből, semhogy a vállalkozásunk létét sodorjuk veszélybe" - avatott be megfontolásaikba a kiskereskedő.

Kicsi hozzá a falu

Samók Gyula körösszakáli polgármester szerint nem a burjánzó feketepiac miatt nem pályázott senki a

településükről nemzeti dohányboltra, hanem azért, mert egy ekkora falu nem bír el egy önálló szaküzletet. - A 870 lelkes faluban az emberek harmada kiskorú, sokan vannak, akik nem dohányoznak, márpedig két-háromszáz dohányos nem képes jövedelmezően eltartani egy dohányboltot - érvelt a települési vezető. Berke János, a helyi kocsmáros ezt annyival egészítette ki, hogy bizony rengeteg a faluban a feketepiacról érkező cigi. - Szakálban sokan töltik a cigit mindenféle ringy-rongy dohánnyal, a lényeg számukra az, hogy a legnagyobb szegénységben is elérthető áron legyen - avatott be a helyi sajátosságokba a vállalkozó.

 

Az alábbi településekről nem pályáztak:

Bedő

Bihardancsháza

Bojt

Darvas

Folyás

Furta

Hencida

Körösszakál

Magyarhomorog

Mezőpeterd

Nagykereki

Told

Vekerd

Zsáka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!