Hajdú-Bihar

2013.04.24. 10:46

Egy üres állásra tizennégy kereső jut

Hajdú-Bihar - Pályakezdőkből, nőkből és fiatalokból (25 év alattiakból) is az átlagosnál nagyobb mértékben nőtt az állástalanok száma megyénkben az elmúlt év végén. A 46 ezer nyilvántartott álláskereső közül csak minden másodiknak járt pénz.

Hajdú-Bihar - Pályakezdőkből, nőkből és fiatalokból (25 év alattiakból) is az átlagosnál nagyobb mértékben nőtt az állástalanok száma megyénkben az elmúlt év végén. A 46 ezer nyilvántartott álláskereső közül csak minden másodiknak járt pénz.Nehezítette a helyzetet, hogy az álláskeresőknek csak kevesebb mint a fele volt jogosult valamilyen típusú ellátásra. A hivatalos statisztikák szerint egy álláshelyre 13–14 álláskereső jutott, ugyanakkor munkáltatókat kérdezve kiderül, hogy például egy-egy asszisztensi állásra 70-80 (gyakran túlképzett) diplomás adja be a pályázatát. De mennyi pénzért ez a nagy tolongás?

Pénzügyeink

Hajdú-Biharban 2012-ben a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 185 ezer forintot tett ki, ezen belül a szellemi foglalkozásúaké átlagosan 241 ezer forintot, a fizikaiaké pedig 138 ezer forintot. Ennél is fontosabb azonban, hogy mennyi marad a zsebünkben. Nos, a hajdú-bihari alkalmazottak havi bruttó átlagkeresete alapján a családi kedvezmények figyelembe vétele nélkül 120 ezer forint nettó kereseti átlag számítható. A szellemi foglalkozásúak havonta átlagosan 156 ezer forintot, a fizikai foglalkozásúak pedig mintegy 90 ezer forintot vihettek haza.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!