Hajdú-Bihar

2013.04.05. 15:23

Finiséhez érkezett az óriásplakátok elleni harc Debrecenben

Debrecen - A forgalmas utak mentén található óriásplakátok zöme rontja Debrecen városképét, ráadásul elterelheti az autósok figyelmét a forgalomról, így még balesetveszélyesek is, ezért azokat fokozatosan el kell távolítani a város területéről.

Debrecen - A forgalmas utak mentén található óriásplakátok zöme rontja Debrecen városképét, ráadásul elterelheti az autósok figyelmét a forgalomról, így még balesetveszélyesek is, ezért azokat fokozatosan el kell távolítani a város területéről. Nagyjából 2 évvel ezelőtt jutott erre az álláspontra a debreceni önkormányzat és a városi főépítész. A döntést követő hónapokban a közterületekről és helyhatósági fenntartású épületekről a szerződések felmondásával lassan el is tüntették a hatalmas méretű reklámokat. Azonban magánterületeken, lakóházak előkertjeiben, társasházak tűzfalain mai napig szép számmal maradt még belőlük.

Kováts Ákos főépítész lapunknak elmondta, hogy mivel ezek nagy részével is elégedetlenek, a közgyűlés csaknem 1 évvel ezelőtt rendeletet alkotott amelyben büntetést helyeztek kilátásba azon cégeknek terület tulajdonosoknak, akik ilyeneket tartanak fenn. A türelmi idő idén április 1-ig tartott, azonban a többség addig nem válaszolt a novemberben postázott felszólításokra, sőt azóta is újabb plakátokat ragasztottak ki. Ezért most keményebb eszközökhöz nyúl a város.

Még egy utolsó figyelmeztetés után, 1 hónap múlva már büntetni fognak. Plakátonként 50 ezer forint lesz a bírság a táblát birtokló vállalatoknak. A jövőben csak azok az óriásplakátok maradhatnak Debrecenben amelyekre engedélyt ad az önkormányzat. Azok pedig akik az 50 ezer forintos bírságot a reklámköltség részének tekintik, pórul járnak, mert júliustól a város az ő költségükre ki fogja fűrészeltetni a tartó táblák lábait és a területet bérbe adókat is megbírságolják. A főépítész azt is elmondta, hogy egyre több hazai nagyváros követi Debrecen példáját és igyekeznek az óriásplakátokat kiszorítani területéről.

HBN. OCs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!