Hajdú-Bihar

2013.04.02. 11:30

Harmadfokú készültség a Hortobágy-Berettyón

Hajdú-Bihar – Kedden reggel 8.00 órától harmadfokú készültséget rendelt el a Tiszántúli Vízügy Igazgatóság a Hortobágy-Berettyón. Borznál 352 centiméter volt a vízállás. A folyó tovább árad.

Hajdú-Bihar – Kedden reggel 8.00 órától harmadfokú készültséget rendelt el a Tiszántúli Vízügy Igazgatóság a Hortobágy-Berettyón. Borznál 352 centiméter volt a vízállás. A folyó tovább árad.– A Berettyó torkolatnál ugyancsak emelni kellett a folyón a védelmi szintet. Reggel 6.00 órás 438 centiméteres vízállásnál, másodfokra emeltük a készültséget. Az áradás folytatódik. A folyó felső szakaszán továbbra is I. fokú az árvízvédelmi készültség. A Pocsajnál reggel mért vízszint 444 centiméter volt. A folyó ezen a szakaszon apad – olvasható az igazgatóság keddi közleményében.

Az elmúlt hónapban a sokéves márciusi átlag csapadék 430 százaléka hullott le a TIVIZIG működési területén.

Vasárnap óta 200 hektárral nőtt a belvízzel elöntött terület a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 26 400 hektár áll víz alatt, melyből 5 500 ha vetés, 5 550 ha szántó, 10 300 ha rét-legelő. A talaj felső rétege telítődött, így a vízbefogadó képessége jelenleg minimális.

– A 12 belvízvédelmi szakaszból továbbra is 9 szakaszon védekezünk, ebből hét szakaszon van másod-, kettőn pedig elsőfokú készültség van életben. Másodfokú a készültség a Tiszai-felső, Tiszai-alsó és a Tiszai-középső szakaszokon, a Hamvas-Sárréten, a Berettyó-alsó és a Kadarcs –Karácsonyfoki szakaszokon, valamint az újonnan elrendelt Kösely–alsó belvízvédelmi szakaszon. Első fok van érvényben a Berettyó-felső illetve a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon – fogalmazott Bara Sándor igazgató.

Az igazgatóság 20 db szivattyútelepet üzemeltetett vasárnap. A szivattyútelepek mintegy 4 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A védekezésben összesen 152 fő vett részt.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!