Hajdú-Bihar

2013.04.08. 17:32

Hiába fizet(né)nek, nincs hely

Debrecen - Az autók száma nő, a parkolóhelyeké csökken, hiába a büntetés, még a járdákon is állnak.

Debrecen - Az autók száma nő, a parkolóhelyeké csökken, hiába a büntetés, még a járdákon is állnak.„A 2-es villamos »fejlesztése« miatt a Bethlen utcai parkolás napi szinten felér egy harccal. A minap hazajöttem a munkából. Már este 8 óra volt. Szabad hely természetesen nem állt rendelkezésemre. Megálltam hát a házunk mögött, ahogy már évek óta én is, és a környéken lakók is szoktak. De tiltó tábla került ki, büntetnek.” – e sorokat Nagy Sándor olvasónk juttatta el lapunknak, feltéve kérdését: ha megszüntették a rengeteg parkolóhelyet, miért nem biztosítanak legalább a lakók számára megállási lehetőséget?

A kezdetek

Négy-öt éve egy látszat közvélemény-kutatás (a kérdező elmondása szerint mindegy volt, hogy mit felelnek a lakók, úgyis megvalósítják a tervet) után fizetőssé tették a Hajó, a Görbe és Bethlen utcai parkolást az ott élők legnagyobb bosszúságára. A több ezer családra már akkor is csak pár száz parkoló jutott, ha jutott. A lakóknak felajánlották, váltsanak kedvezményes éves bérletet (2013-ban ez 12 ezer forintot kóstál), ez persze már akkor sem volt garancia arra, hogy lesz is helyük. Sokan ezért az út szélén, járdán, rakodási területen is megálltak, ezt most büntetik.

A 2-es építése óta pedig csak romlik a helyzet – vázolta a közelmúlt történéseit Bagdi László, akivel a Görbe utcai parkolóban találkoztunk pénteken. A 35 éve a Libakertben („mai” nevén Új Élet Park) élő férfi felrótta, ha rokonok jönnek hozzájuk akkor egy kellemes 4 órás vendégeskedés közel 1500 forintos parkolással jár. Megjegyezte: olyan nagy „harcokról” azért nem hallott. - Ezzel a bűnözőtanyával kellene inkább valamit csinálni, mert az már nem állapot, ami itt van. Drogosok, mindenféle bűnözők járkálnak itt, randalíroznak. Hajléktalanok is gyakran megfordulnak itt, telente nem ritkák a tűzesetek sem - panaszolta a férfi, s mutatta is a mellettünk elhagyatottan álló egykori Háziipari Szövetkezet épületét.

Patthelyzet

A Várkonyi házaspár sem felejtette el megemlíteni a romos ház problémáját, amikor a parkolási helyzetről kérdeztük őket. Véleményük szerint megoldást jelenthetne, ha az épület helyén csinálnának parkolókat. Megerősítették az olvasónk által leírtakat is, mondván este már csak csoda folytán van üres hely a Hajó utcán. – Mióta megszüntették a Mester utcai parkolót, még rosszabb a helyzet. Az autók – hiába a büntetés – így is a tilosban állnak, sőt a járdákon is – tette hozzá Várkonyi Tamás.

Az, hogy az üzletek kérésére tettek volna ki tiltó táblát gyors cáfolatra lelt az egyik legnagyobb áruforgalmat bonyolító Bethlen utcai boltban. – Hiába vette meg évekkel ezelőtt több millió forintért a parkolóhelyeket rakodási területnek a főnökünk, a közterületfelügyelet nem engedi elkeríteni, így a lakók odaállnak. A teherautó sofőröket meg büntetik, mert rossz helyen várakoznak a pakolás idején – mondta az egyik eladó, kérve nevét inkább ne írjuk le.

Hozzátette: a szállítók a kellemetlenségek elkerülése érdekében igyekeznek minél korábban jönni, hogy elkerüljék a munkába indulókat, meg a közterületfelügyelőket is. A hölgy arról is beszélt lapunknak, a lakók állandóan panaszkodnak a helyhiány miatt, s azért is, mert egyre feleslegesebb pénzkidobásnak érzik az éves parkoló bérlet megváltását.

 

Parkolóhelyek

- Mester 3-5.: Jelenleg építési terület a villamos pályaépítése után várhatóan 30 férőhelyes lesz

- Bethlen utca 34-36., 42-44., 48-56.: 34 parkolóhely

- Hajó utcán összesen197 darab hely

- Csemete 1-3-5-7.: nincs fizető várakozóhely

- Honvéd 7-15.: 78 férőhely

A területen a lakossági parkoló bérletek száma: 174 darab.

(Az adatokat kérdéseinkre dr. Papp Csaba állította össze.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!