Hajdú-Bihar

2013.04.04. 14:06

OTP: van élet a vidéki irodapiacon

Budapest, 2013. április 4., csütörtök (MTI) - Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Szegeden és Székesfehérváron negyedével nőhet az irodakínálat, és közel félszáz ipari ingatlan átadása várható az OTP Jelzálogbank felmérése szerint.

Budapest, 2013. április 4., csütörtök (MTI) - Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Szegeden és Székesfehérváron negyedével nőhet az irodakínálat, és közel félszáz ipari ingatlan átadása várható az OTP Jelzálogbank felmérése szerint.

A pénzintézet csütörtöki közleményében kifejti: a vidéki nagyvárosokban a budapesti díj feléért-háromnegyedéért lehet irodát vagy üzlethelyiséget bérelni, az ipari parkok bérleti díja azonban hasonló a Budapest közeli logisztikai központokéhoz.

Az OTP Jelzálogbank az öt megyeszékhelyen több mint 400 irodaházat, ipari csarnokot, illetve több egységből álló kiskereskedelmi ingatlant mért fel 2013 márciusában, és megállapította, hogy mindegyik városban várhatók jelentős fejlesztések az elkövetkező években.

Miskolcon és Debrecenben a legszélesebb a választék modern irodákból a vidéki nagyvárosok közül, de itt a legnagyobb az üresen álló irodaterület is - derül ki az OTP Jelzálogbank elemzéséből.

A felmérés szerint Miskolcon 56 ezer négyzetméter, Debrecenben 44 ezer négyzetméter 500 négyzetméteresnél nagyobb, modern irodafelület található. Számszerűen a legtöbb, 21 irodaépület Győrben található, ezek azonban jellemzően kisebb átlagméretűek, Szegeden ugyanakkor csak kettő, Székesfehérváron pedig három hasonló adottságú modern irodaházat azonosított a felmérés. "Az öt város összesített kínálata körülbelül 150 ezer négyzetméter, ami nagyjából megfelel a Budapesten 2010-ben átadott új irodaterületnek" - jegyzi meg a közlemény szerint Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

A vidéki irodapiac azonban jelentős bővülés előtt áll: a jelenleg ismert beruházási tervek az öt város összesített modern irodakínálatát egy-kétéves távlatban negyedével növelhetik. Debrecenben és Szegeden három-három, Miskolcon egy nagy irodaház építése zajlik, vagy indul el mostanában, Győrben pedig az Audi-gyár 12 ezer négyzetméteres központi irodaházát adják át hamarosan.

A kínálat bővülését a remények szerint a keresleté is követi majd, jelenleg ugyanis több nagyvárosban magasabb az üresedési ráta, mint Budapesten. Míg a fővárosban 21 százalékos az üresedési mutató, addig Debrecenben és Székesfehérváron 35 százalék feletti a jelenleg is kiadó területek aránya, Győrben pedig 24 százalék. Az átlagos kínálati bérleti díjak modern épületek esetén városonként négyzetméterenként havi 5 és 9 euró között alakulnak, a legdrágább Szeged - talán a szűkös kínálat miatt -, míg a legolcsóbban Debrecenben és Miskolcon lehet irodahelyiséget bérelni.

Kiskereskedelmi ingatlanokból, azaz a bevásárlóközpontokból, üzletházakból, szakáruházakból Debrecenben van a legnagyobb kínálat: itt 13 épületben 404 üzlethelyiség található összesen több mint 94 ezer négyzetméteren. A másik véglet Székesfehérvár, ahol három épületben 100 üzlethelyiséget számolt az OTP Jelzálogbank, míg Győrben, Miskolcon és Szegeden egyenként 300-340 üzlethelyiség áll rendelkezésre nagyobb bevásárlóközpontokban.

Az irodapiaccal ellentétben a kiskereskedelmi ingatlanok területén további nagy fejlesztések a kereslethiány és a plázastop miatt nem várhatók a vizsgált megyeszékhelyeken, az egyetlen nagyobb aktuális fejlesztés a székesfehérvári Alba Pláza közelmúltban újraindult második üteme. Emellett várhatóan a hipermarketek és a barkácsláncok nyithatnak kisebb alapterületű üzleteket a vidéki nagyvárosokban.

Az ipari ingatlanpiacot tekintve jelentősek a különbségek az öt város között. Székesfehérvár és Győr a legiparosodottabbak: Fejér megye székhelyén hét ipari parkban 1,53 millió négyzetméter kiadható raktár- és üzemcsarnok van, Győrben pedig négy ipari parkban 1,33 millió négyzetméter. Ezek negyede, illetve harmada áll jelenleg üresen, részben a korábbi spekulatív fejlesztéseknek köszönhetően. Miskolcon ennek a bő fele az állomány, majd Debrecen és Szeged következik jócskán lemaradva.

Az öt városban az ipari parkokon kívül összesen mintegy 140 önálló, ezer négyzetméter feletti kiadható területtel rendelkező raktár- és üzemcsarnok található.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!