Hajdú-Bihar

2013.04.04. 14:59

Vizet szánthat a paraszt

Nagyrábé - Április negyedikén Társi-gazda jól megrakta fával a nappaliban a kandallót. Hisz’ más dolga úgyse nagyon akadt...

Nagyrábé - Április negyedikén Társi-gazda jól megrakta fával a nappaliban a kandallót. Hisz’ más dolga úgyse nagyon akadt...Társi László akkor döntötte el, hogy ő bizony megkongatja a vészharangot, amikor a gazdatársaival döbbenten látták, hogy a Rétföld-csatornában (ami a szántóikat lenne hivatott védeni) visszafelé folyik a víz. Ez nekik régen rossz...

Isszák a levét

Házigazdánk a kandalló langy melegénél azt próbálja megértetni velünk, hogy itt bizony valaki hibázott, aminek a parasztok isszák a levét. - Normális esetben a Rétföld-csatorna vezetné le a vizet az Óberettyóba, és vész esetén onnan menne tovább a Berettyó folyóba. Szombaton jószerivel még egy csepp víz se volt a csatornában, csakhogy utána eleredt az eső, a zsilipet viszont nem zárta le a vízgazdálkodási társulás embere. Ezért néhány óra múlva már visszafelé jött a víz, a Rétföld pedig csordultig megtelt a más vizével. Két éve már jártunk így, akkor százmilliós károkat szenvedett a gazdatársadalom. Nem szeretnénk, ha az akkori elöntés megismétlődne - mondta Társi László, akinek a szavait már a helyszínen a gazdatársai is hitelesítették.

Miért nem zárták le?

„A zsilipet az én kollégám nyitotta meg akkor, amikor a gravitációs befogadás még biztosított volt az Óberettyóba. Utána a sok eső megemelte a vízszinteket, a gravitációs befogadás már nem működik, a munkatársaim azonban mégsem zárták le a zsilipet. Azért nem, mert a szakaszmérnök megígérte, hogy csütörtöktől három szivattyút indítanak el a területen, ezáltal pedig levezethető, illetve mederben tartható a befogadó csatornák vize - reagált a gazdák panaszára Takácsné Hári Ildikó, a Hamvas-Sárréti Vízgazdálkodási Társulat igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!