Hajdú-Bihar

2013.05.09. 08:46

Ígéretekkel nem lehet etetni

Jól csengő szlogenekkel nem lehet jóllakatni a sertéseket és nem lehet tovább etetni a sertéstartókat sem.

Jól csengő szlogenekkel nem lehet jóllakatni a sertéseket és nem lehet tovább etetni a sertéstartókat sem.Miközben a csapból is az folyik, hogy 6-7 éven belül megduplázódik a hazai sertésállomány és a vidékfejlesztési tárca képviselői az ágazat fellendítéséről tesznek nyilatkozatokat, arról senki nem beszél, hogy jelenleg sertéstartók tömegei mennek csődbe. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége szerint hiába dolgoznak, vagy nem kapják meg az eladott sertések árát, vagy esetleg töredékét kapják meg, azt is késve.

Bíztak benne...

A sertéstartók bíztak benne, hogy az önkormányzatok vágóhídi tulajdonszerzésével kifizetésre kerülnek a húsfeldolgozóknál felhalmozott, lejárt követeléseik, és így folyamatosan szállítottak sertéseket a feldolgozókhoz, biztosították azok működését, segítették az ott dolgozók munkahelyének a megőrzését. Ezzel a bizalommal visszaéltek.

Kapuváron milliárdos nagyságrendű kinnlevőséggel ragadtak bent a termelők. Egyes új önkormányzati tulajdonosok most azt várják el a sertéstartóktól, hogy mondjanak le a sertéseik ellenértékének egy részéről és a törvényi előírásokat megszegve vegyék tudomásul a fennmaradó követeléseik kifizetésének hosszú távú elhalasztását. Joggal lenne elvárható, hogy legalább az érintett önkormányzatok betartsák a törvényeket. Nem erről volt szó, nem ezt ígérték, nem ezért kaptak adófizetői milliárdokat! Egyértelművé vált, hogy a húsipari üzemek munkahelyeinek megmentése érdekében alkalmazott állami segítség nem jelent megoldást és ráadásul a termelők problémáinak megoldására is alkalmatlan.

Mire várjanak?

Mire várjanak azok a családok, vállalkozások, termelői csoportok, akik kizárólag sertéshizlalásból jutnak jövedelemhez és komoly tartozásokat halmoztak fel? (Nekik teljes áron, időben ki kellett fizetniük a takarmányt, az állatgyógyszereket stb.) Ha nem kapják meg a hízósertések árát, mindenüket elveszíthetik. Nem csak ők kényszerülnek azonban a sertéstartás befejezésére, hanem azok is, akik az új földtörvény előírásai miatt elveszítik a területeiket, mivel föld nélkül képtelenség állatot tartani. Így nem hogy 6 millió sertés nem lesz Magyarországon, de már a jelenlegi 3 millió is gyors ütemben tovább csökken.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!