Hajdú-Bihar

2013.05.07. 08:33

Magyarral indult a matrózingek hete

Debrecen - Nyolcezer végzős középiskolás öltötte magára ma ünnepi ruháját és indult el az érettség felé vezető úton a megyében. A magyar nyelv és irodalom érettségin 240 perc alatt bizonyíthattak a diákok.

Debrecen - Nyolcezer végzős középiskolás öltötte magára ma ünnepi ruháját és indult el az érettség felé vezető úton a megyében. A magyar nyelv és irodalom érettségin 240 perc alatt bizonyíthattak a diákok. Először Gósy Mária nyelvész egyik tanulmányát kellett értelmezniük a maturálóknak. Erre kevés volt az egy óra - vélekedtek többen a debreceni főteret matrózinges foltokkal tarkító vizsgázók közül. A gyermeknyelvről, az anyanyelv elsajátításáról szóló esszé meglehetősen szaknyelvi jellegű volt.

Egy 18 éves fiatalnak többször el kellett olvasni ahhoz, hogy pontosan értse a részleteket, ehhez pedig sok feladat társult, a legjobb diákjaink is alig értek a feladatok végére – nyilatkozta lapunknak a Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola igazgatónője. Dr. Tóth László Tamásné magyar szakosként izgalommal várta a hétfő reggeli borítékbontást és a szövegalkotási feladatot nagyon könnyűnek találta.

Mindegyik olyan téma, amelyet rengetegszer átbeszéltünk a felkészülés folyamán - mondta. Ugyanez volt a véleménye az egyik különös hátszelű szövegalkotási témáról is. A szél az egyik ismertebb oktatási portálon erősödött viharrá. Az eduline.hu-nak nyilatkozó fővárosi tanár szerint üzenet értékű a lengyel filozófus esszéje, amelyben úgy érvel „amit utazás közben megtanulunk, megtanulhatnánk anélkül is”.

A közgazdasági szakközépiskola vezetője semmi különöset nem lát ebben, az utazás tárgykör évtizedek óta hálás témája az érvelési feladatnak, szerinte ezt választották a legtöbben. A nebulók válaszai alapján Márai Sándor művének elemzése volt a legnépszerűbb, míg a vers összehasonlításba csak kevesen vágták a fejszéjüket. A Napóleonról szóló epigrammák kevésbé álltak közel a diákokhoz.

Tétje van a tételeknek

Kedden a matematikai tudásukkal kell előrukkolni az érettségizőknek, szerdán történelem vizsga következik, majd jönnek az idegennyelvi és a választott tantárgyak. A tét nem kicsi. Egyes államilag támogatott felsőoktatási képzésre 463 pontot kell megszerezni a maximális 500-ból – sérelmezte egy debreceni fiatal, aki emiatt meg sem próbálta beadni jelentkezését. Az általunk megkérdezettek közel fele nem töltött ki jelentkezési lapot, a többiek pedig államilag finanszírozott képzésre igyekeznek bejutni. Alapképzésben 3291 megyénkben élő középiskolás tanulna tovább.

HBN-HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!