Hajdú-Bihar

2013.05.17. 18:15

Melegség fúj, Dior táska jujj

A homoszexualitás a világ 76 országában törvényellenes, hét államban pedig halállal büntethető.

A homoszexualitás a világ 76 országában törvényellenes, hét államban pedig halállal büntethető.

Ilyen adatokat olvasva nem meglepő, hogy az Európai Unióban élő leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT-) közösség tagjainak csak egyötöde meri nyíltan vállalni nemi identitását – derítette ki az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége, amely pénteken a homofóbia ellenes világnapon tette közzé 93 ezer LMBT-s véleményét.

A homoszexualitást el nem fogadók, netán radikálisan támadók vajon elutasítanának -e egy Dior táskát, egy Da Vinci festményt, bedugják-e a fülüket A diótörő hallatán, amelyet a 19. század második felének talán legjelentősebb – és nem mellékesen meleg – orosz zeneszerzője Pjotr Iljics Csajkovszkij álmodott meg a híres balettműhöz?

A reflektorfény melege

Kétségtelen, hogy a legtöbb ismert, homoszexuális személyt a művészetben elért sikerei miatt vált népszerűvé. A Queen együttes biszexuális énekesétől Freddie Mercury-tól kezdve, Gallusz Nikolett énekes, színészen, Oláh Ibolya énekesen át, Gobbi Hilda Kossuth-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művészig sorolhatnánk a nem heteroszexuális művészeket, akiknek színpadi teljesítményét mélyen tiszteljük. A reflektorfény átvilágítja a felöltött képet és a növekvő figyelemben előbb vagy utóbb kibukik a magánéleti "titok" is.

A legáltalánosabb tapasztalat azonban az, hogy a művész minden eszközzel tagadja és titkolja a megszokottól eltérő nemi identitását, míg épül a karrierje. Az önvallomás pedig akkor jöhet el, ha minden egyéb erényéért már kivívta közönsége szeretetét annyira, hogy ezt a "bűnt" valahogy elnézzék neki.

Itt tartunk most – világlik ki a már említett kutatásból, amely azt írja a válaszadók alig több mint ötöde állította, hogy munkatársai vagy iskolatársai előtt is nyíltan vállalja, hogy az azonos neműekhez vonzódik, 48 százalék senkit vagy legfeljebb a családját avatja be, míg 28 százalék néhány barátját is.

A homofóbia gyógyítható

A saját nemhez vonzódás okát rengeteg orvos, genetikus, pszichológus vizsgálta, de a homofóbia kialakulásának miértjére kevesen keresnek választ az internet tanúsága szerint. Úgy tűnik ez utóbbi megváltoztatható, tanult viselkedésforma jóval elfogadottabb, mint maga a homoszexualitás.

Az uniós felmérésben – amely a hazánkbéli válaszok alapján hűen tükrözi a magyarországi helyzetet – megkérdezettek 47 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt egy évben zaklatás vagy hátrányos megkülönböztetés áldozata volt nemi hovatartozása miatt, 26 százalék állította, hogy az elmúlt öt évben emiatt meg is támadták vagy erőszakkal fenyegették. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerint a melegekkel szembeni diszkrimináció gyáva dolog.

Jelszó: tolerancia

A különböző nemi identitású emberek békés együttéléséhez toleranciára van szükség minden fél részéről, illetve csökkenő kíváncsiságra. Arra, hogy míg egy Michaelangelo freskóban gyönyörködünk, míg Nagy Sándor hősi csatában tanusított bátorságára emlékezünk vagy míg a televízióban érdeklődve nézzük, hogyan önt lelket Lakatos Márk önbizalomhiánnyal küzdő, olykor életunt nőkbe ne érdekeljen az, hogy mi történik a bezárt hálószoba ajtaja mögött.

HBN-HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!