Hajdú-Bihar

2013.05.15. 10:46

Papa, mama, gyerekek – egy darabka szocreál idill

Debrecen - Cs. Uhrin Tibor mozaikjai néhol már foghíjasak, csúnyán elhanyagoltak.

Debrecen - Cs. Uhrin Tibor mozaikjai néhol már foghíjasak, csúnyán elhanyagoltak.Talán kevesen tudják, hogy a Jerikó utcai tízemeletesek oldalán lévő színes képek Debrecen egyik legnevesebb képzőművészének munkái, s nincs közöttük két egyforma. Cs. Uhrin Tibor, a főtéri címerről (is) ismert alkotó még a 1984-ben készült mozaikjai nem véletlenül kerültek a házfalakra.

– Az „átkosban”, amikor még az anyáknak és az apáknak is volt munkája, olcsón juthattak ezekhez a lakásokhoz és mertek gyermeket vállalni, itt a Jerikó utcán bölcsőde óvodát, óvoda iskolát ért. Ezekkel a különböző mozaikokkal és a házszámok melletti figurákkal (például csiga, levél, repülő stb.) a „kulcsos” gyerekek dolgát akarták megkönnyíteni, hogy tudják hova menjenek haza, mert a házak kicsit túl egyformára sikeredtek - idézi a mozaikok történetét Balla Istvánné, miközben a 30. szám alatti fodrászüzlet ablakában könyökölve beszélgetünk.

Marika ugyan nem a környéken lakik, de jól ismeri a mozaikok történetét és alkotójára is emlékszik, de - mint mondja - az ő generációjának minden tagja tudja ezt. Sajnos azonban mi körképünk során nem ezt tapasztaltuk, sőt azzal kellett szembesülnünk, hogy több házfalról lekerültek a tipikus családot (papa, mama, egy fiú és egy lány gyermeket) ábrázoló mozaikok. Ott, ahol még láthatók, sajnos legtöbbször vandálok nyomát viselik.

 

A művészről

Cs. Uhrin Tibor Holló László-díjas festőművész 1936-ban született Békéscsabán. Nevében a Cs. mindig azt jelentette: csabai. Húszéves koráig élt ott, és ott tanulta művészetéhez az alapokat Mokos Józseftől. 1963-ban fejezte be tanulmányait a főiskolán, mesterei Hincz Gyula, Schubert Ernő, Rákossy Zoltán voltak. 1970 óta élt Debrecenben mint a nagyerdei művésztelep tagja. Készített grafikákat, olajképeket, akvarelleket, plasztikai műveket, de igazi önmagát a tűzzománc-festmény technikában találta meg. A debreceni festőművész, 2010. október 18-án hunyt el.

 

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!