Hajdú-Bihar

2013.05.14. 16:54

Precíz munka és divatérzékenység

Debrecen - Négyezer nőt is foglalkoztatott, évente hárommillió ruhát készített a Debreceni Ruhagyár.

Debrecen - Négyezer nőt is foglalkoztatott, évente hárommillió ruhát készített a Debreceni Ruhagyár.Viszonylag új keletű megyénk (1949-ben hozták létre) mezőgazdasági jellegű országrésznek számított sokáig. Jellemző adat, hogy még 1975-ben is 1000 lakosra számítva az iparban foglalkoztatottak száma 113 volt. Ez ugyan az 1949-es adat kétszerese, de a korábbi jellegen nem változtatott. Ezután azonban megindult a megye iparosítása, ami nemcsak Debrecent érintette, bár kétségtelen, elsősorban a megyeszékhely ilyen irányú fejlesztése volt a leggyorsabb.

A gyárak közé tartozott a Debreceni Ruhagyár, amely egy idő múlva az ország legnagyobb női ruhagyára címmel büszkélkedhetett. Négyezer nőt is foglalkoztatott, és kihelyezett üzemeit is számítva (Berettyóújfalu, Ózd, Edelény, Hajdúdorog) évente hárommillió ruhát készített. Termékeik 30 százalékát itthon, 70 százalékát külföldön értékesítették. Egy női ruhagyár termékeit elsősorban két szempontból ítélik meg: a precizitás alapján, illetve a divat szemszögéből.

Nos, a gyár munkáját elismerő, dicsérő oklevelek, vásári és kiállításai díjak azt bizonyítják, hogy az üzemnek egyik miatt sem kellett szégyenkeznie. A régi felvételek tanúsítják, hogy mind munkásait, mind tervező-művész csoportját méltán illette elismerés. Lépést tudtak tartani a különböző divatokkal, s csinos manökenjeikkel bemutatott ruháikkal mindenütt kellemes színfoltot jelentettek a divat palettáján.

HBN-BE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!