Hajdú-Bihar

2013.11.28. 08:12

Vasárnapi pótlék: lenni vagy nem lenni?

Nyíregyháza - Az új Munka Törvénykönyve és a kereskedők szakszervezete is a dolgozók pártján áll.

Nyíregyháza - Az új Munka Törvénykönyve és a kereskedők szakszervezete is a dolgozók pártján áll. Napok óta arról szólnak a hírek: megváltoztak a vásárlási szokások, s mivel a boltok a plázákban vasárnap is működő vállalkozásoknak minősülnek, nem jogosultak pótlékra az ott dolgozók. Összeállításunkban annak jártunk utána, mi igaz mindebből, mit szól mindehhez a kereskedelmi dolgozók szakszervezete, és hogyan fogadták a hírt a munkaszüneti napon is szorgosan munkálkodók.

– Országosan nagy riadalmat váltott ki a Kúria múlt héten napvilágot látott döntése, amely egy 2010-ben kezdődött jogvitára vonatkozik, ugyanis a hírt kommentálók a határozat magyarázatából téves következtetéseket vontak le. A jogszabályok időközben megváltoztak, így ami alkalmazható volt egy 2010-es perben, az ma már nem érvényes – nyomatékosította dr. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Lapunk érdeklődésére elmondta: a Kúria döntése egy 2010-es ügyre irányul. A perben a bíróság egy kereskedőnek adott igazat, akit a munkaügyi hatóság azért bírságolt meg, mert egy pesti bevásárlóközpontban lévő üzletében a munkavállalóknak nem fizette meg azt a pótlékot, amelyet a vasárnapi munkavégzésért a Munka Törvénykönyve előírt. Döntését a Kúria azzal indokolta, hogy az elmúlt évek során a vásárlási szokások átalakultak, a társadalmi igények megváltoztak, s mivel az adott üzlet egy forgalmas bevásárlóközpontban található.

Kik jogosultak a pótlékra?

– A mintegy 20 évvel ezelőtt született, a régi Munka Törvénykönyvében lefektetett paragrafus értelmében valóban nem járt vasárnapi pótlék a munkaszüneti napokon rendeltetése folytán is működő munkáltatónál, illetve munkakörben foglalkoztatott munkavállalónak, de a kereskedelem korábban nem tartozott ebbe a kategóriába. Mivel a Kúria – szakítva a korábbi gyakorlattal – a fővárosi bevásárlóközpontban található, a perben szereplő üzletet a vásárlási szokások és a társadalmi igények átalakulása miatt rendeltetése folytán vasárnap is működőnek minősítette, ezért a pótlék a korábbi szabály alapján nem illeti meg a munkavállalót – fejtegette az elnök, majd hozzátette: a jelen szabályozásra nem húzható rá ez a határozat, hiszen 2012. július 1. óta hatályba lépett az új Munka Törvénykönyve, s ebben egész más filozófia szerint szabályozzák a vasárnapi munkavégzésért járó pótlékot!

– A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) úgy ítéli meg, hogy amíg az új szabály világosan és egyértelműen a kereskedelmi törvény hatálya alá tartozó munkáltatók munkavállalóit jelöli meg vasárnapi pótlék jogosultjaiként, addig ez vonatkozik a plázákban működő kereskedelmi egységekre is. Határozottan kiállunk a mellett, hogy a munkavállalók a vasárnapi munkavégzésükért járó pótlékot megkapják! – summázta dr. Sáling József.

Szerkesztőségünk tegnap felkereste a nyíregyházi Korzó Bevásárlóközpont néhány üzletét, ahol névtelenséget kérő dolgozók nyilatkoztak lapunknak. Egyikük elárulta: neki külön öröm, ha vasárnap dolgozhat, hiszen ezért plusz juttatást kap. – Hétvégén nagyobb a forgalom, ráadásul a vásárlóink nagy része külföldi. Mi vasárnaponként dolgozunk a legtöbben és a legtöbbet, de megéri! – mesélte.

Valamit valamiért

Egy másik üzlet alkalmazottja is elégedett a jelenlegi gyakorlattal, fájlalná, ha megvonnák a vasárnapi pótlékát. – Valamit valamiért! A vasárnap (is) dolgozók a családjuktól veszik el az időt, némi plusz pénzért lemondanak a vasárnapi ebédről, a közös időtöltésről, a pihenésről – ki önként és örömmel, ki pedig muszájból. A lényeg, hogy ezért az áldozatért minden érintett megkapja többlet juttatást! Persze ,nem kizárt, hogy akadnak olyan cégek, vállalkozók, akik – visszaélve az alkalmazottaik kiszolgáltatott helyzetével – a ledolgozott vasárnapokat egyáltalán nem premizálják – mondta a kereskedő.

KM-SA


Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!