Hajdú-Bihar

2013.12.31. 11:22

Szilveszteri menü-etikett

Nyíregyháza - Van, ami szigorúan tilos, és van, ami kötelező szilveszterkor.

Nyíregyháza - Van, ami szigorúan tilos, és van, ami kötelező szilveszterkor.

Lencse, bólé, malac, szerencsepogácsa, korhelyleves... Csak néhány abból a jó pár szilveszteri ételből és italból, amelyet szinte minden háztartásban elkészítenek az év utolsó, vagy az új év első napján. De miért éppen ezeket?

Befolyásolják a következő évet

Régi paraszti hagyományok szerint az újévi jókívánságoknak nagy jelentőségük van, befolyásolják a következő évi munkát, a termést, az újévi cselekedetek hatással vannak az egész évre. Így a szilveszteri-újévi ételek is a jövőt meghatározó tulajdonságokkal bírnak.

Szilveszter estéjén nem szabad malacot enni, csak halat, nyulat, őzet, szárnyast, ugyanis a hal elúszik, a nyúl, az őz fürge lábaival elszalad, a szárnyas elrepül az óesztendő minden bajával együtt.

Könnyű, előre elkészíthető – sőt, kötelezően korábban elkészítendő – étel a kocsonya. Nem nehéz jó kocsonyát főzni, csak türelem és odafigyelés kérdése, na meg a megfelelő alapanyag kiválasztásáé. Mindenképp szükséges bele köröm, a rutinosabbak egy fél sertésfejet is belefőzhetnek. Szinte elronthatatlan a fűszerezés, ha füstölt csülköt is rakunk bele, de ilyenkor vigyázzunk a sótartalommal! Ha különlegessé akarjuk tenni a kocsonyánkat, akkor savanyított zöldségeket vagy főtt sárgarépát is tehetünk a tányérba a hús és a bőrös részek mellé. A hagyományok szerint nagyobb mennyiséget kell főzni – nemcsak kocsonyából, hanem minden ételből –, mint amennyit elfogyaszt a család, kell, hogy sok maradék legyen. A babona szerint csak így biztosított, hogy az újévben ne éhezzen a família.

A szárnyasok tiltottak, még újév napján is. A hallal óvatosan bánjunk, inkább kérdezzünk rá! Míg bizonyos vidékeken kifejezetten ajánlották, hiszen a pikkelyei gazdagságot ígérnek, más közösségekben elutasították, hiszen a hal elúszik a szerencsével.

Azt sokan tudják, hogy az új év első napján lencsét kell enni. De miért? A hagyományok szerint minden szemes étel, tehát főleg a lencse, de a bab is olyan mint az aprópénz, így a szokásokban ez a szerencsét, a gazdagságot jelképezi. És persze azért kell január 1-jén mindenképpen lencsét enni, hogy ez meghozza a bőséget és a gazdagságot az új évre.

Szerencsét hoznak

A malac a másik, amit január elsején szinte kötelező megfőznie vagy megsütnie a háziasszonyoknak.

A babona szerint azért, mert a malacnak is köze van a következő évi szerencséhez, hiszen az orrával előre túrja a szerencsét. És azért nem szabad ezen a napon például szárnyast enni, mert az viszont elkaparja a szerencsét.

Pont fordítva van viszont az előző napon, december 31-én: ekkor ugyanis tilos malacot tenni az asztalra, csak szárnyas vagy vad vagy hal kerülhet. A babona szerint tehát az évet lezáró napon az ételek segítenek abban, hogy a problémák az évvel együtt múljanak el.

Sok helyen szokás a szerencsepogácsa sütése is szilveszterre: a pogácsák közül az egyikbe belesütnek egy pénzérmét is, és aki megtalálja, annak lesz a legnagyobb szerencséje a következő évben. De fontos, hogy még éjfél előtt kerüljön elő, és még éjfél előtt meg is egye a pogácsát az, aki megtalálta.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!