Hajdú-Bihar

2014.04.24. 07:27

Jegyzet: Marasztalt rozsdafoltok

Becses kincs számomra az első „komoly” biciklim, amelyet ma is hajtok. Az első fizetésemből vettem, ennek már vagy 15 éve. Diákmunkában, bolti kisegítőként kerestem meg rá a pénzt egy nyáron: még más a szabadidejét töltötte gondtalanul, én az üresedő polcokat nagy gondossággal. Palicz István jegyzete.

Becses kincs számomra az első „komoly” biciklim, amelyet ma is hajtok. Az első fizetésemből vettem, ennek már vagy 15 éve. Diákmunkában, bolti kisegítőként kerestem meg rá a pénzt egy nyáron: még más a szabadidejét töltötte gondtalanul, én az üresedő polcokat nagy gondossággal. Palicz István jegyzete. Ma is azt mondom, megérte, mert megtanultam becsülni a munkát, beosztani a pénzt, és végül enyém lett a szakboltban kinézett, minőségi kiegészítőkkel felvértezett, márkás, króm színű kétkerekű, ami – két defekttől eltekintve – sosem hagyott cserben. Nem sajnáltam a pénzt a több ezer forintos (egyébként motorokra szánt), speckós kulccsal nyíló, vastag lakatra sem, tudván, hogy az ördögi szarkák soha sem alszanak.

Évekkel később felajánlották, hogy jó pénzért „tetováltatják”, sőt a hatóság is anyakönyvezi, ha gondolom, így könnyebben előkeríthető, ha netán meglovasítják, végül azonban nem költöttem egyedi azonosítóra. A maholnap nagykorúvá cseperedő kerékpárom mára sokat veszített a régi fényéből. Immár nem a szépségével, hanem a szeplőivel és jellegzetes csiripelésével rí ki a városban cirkáló drótszamarak sorából. Már csak számomra igazán értékes, de nem értéktelen annyira, hogy bárhol, bármikor felelőtlenül, lezáratlanul magára hagyjam.

Idén, a tavaszi felkészítés alkalmával meghívtam a közeli benzinkúthoz egy frissítő zuhanyfürdőre, felfújtattam a kerekeket, beolajoztam a láncot, ellenőriztem a fékeket és a világítást, sőt, egy tubus „fiatalító krémet” is beszereztem, hogy eltávolítsam a rozsdafoltokat. Végül – mérlegelve a bűnügyi kockázatokat és mellékhatásokat – nem kentem rá, így maradt kicsit korrodált, kicsit öregecskedő, de az enyém...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!