Hajdú-Bihar

2014.06.07. 13:10

Nézőpont: Nem kellenek ilyen hősök!

<em>Napok óta nem tudok szabadulni egy nyomasztó hírtől, mely arról tudósított, hogy egy vidám osztálykiránduláson az egyik lány úgy gondolta, pancsol egy kicsit az ottani tó hideg vizében. A felelőtlensége egy fiatal osztálytársa halálát „eredményezte”. Hisz, amikor a lány fuldokolni kezdett, a hős fiú azonnal beugrott a vízbe.</em> Dankó Mihály jegyzete.

Napok óta nem tudok szabadulni egy nyomasztó hírtől, mely arról tudósított, hogy egy vidám osztálykiránduláson az egyik lány úgy gondolta, pancsol egy kicsit az ottani tó hideg vizében. A felelőtlensége egy fiatal osztálytársa halálát „eredményezte”. Hisz, amikor a lány fuldokolni kezdett, a hős fiú azonnal beugrott a vízbe. Dankó Mihály jegyzete.Még kisegítette a kapálózót, de ő elmerült. Elnyelte a mélység. A holtestét az édesanyja szeme láttára emelték ki. A fiút a társai hősként emlegetik. S van is benne igazság. Egy pillanatig sem habozott, tette, amit tenni kellett! De a legdrágábbal, az életével fizetett... A miérten pedig legfeljebb, mi túlélők filozofálhatunk.

A nyár a vidámság, a pihenés időszaka: sokkal könnyebben válunk felelőtlenné, figyelmetlenné, s ezzel önmagunkat és másokat is bajba sodorhatunk. Nem lehet elégé hangsúlyozni, s felhívni a figyelmet a veszélyekre. Nem halott hősökre van szükség, hanem élő, hétköznapi boldog emberekre. Különösen a fiatalokra érvényes mindez. Talán ők kevésbé tapasztaltak, nincsen veszélyérzetük, a virtus, a kivagyiság könnyen elragadja őket. Aztán már késő a bánat. Nem lehet mindent a szerencsére bízni.

Azt is látom, manapság, az egyre nehezedő anyagi helyzet miatt, sokan választanak olcsó megoldásokat szabadidejük eltöltésére. Nem biztos, hogy egy túlcivilizált tengerparttal nem ér fel egy Tisza-kanyarulat. De tudni kell mindennek az értékeit, ismerni kell veszélyeit. Nem téveszthető össze a szabályozottság és a szabadság. Ha magunkra és másokra figyelve megtaláljuk a helyes utat, a pihenés boldog emléke kitarthat a következő nyárig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!