Hajdú-Bihar

2014.06.19. 12:40

Ugornyán a csend az úr

Megosztó rendelet született: a gergelyiugornyai Tisza-parti üdülőben hétköznap este 10 után és reggel 10 előtt tilos a zajkeltés. Hétfőtől péntekig hiába a határtalan derű és az ifjonti hév, nem lehet hangosan énekelni, zenélni és zenét hallgatni, kiabálni meg aztán végképp nem szabad. Csáki Alexandra jegyzete.

Megosztó rendelet született: a gergelyiugornyai Tisza-parti üdülőben hétköznap este 10 után és reggel 10 előtt tilos a zajkeltés. Hétfőtől péntekig hiába a határtalan derű és az ifjonti hév, nem lehet hangosan énekelni, zenélni és zenét hallgatni, kiabálni meg aztán végképp nem szabad. Csáki Alexandra jegyzete.Ha bárki ellenszegül az írásnak, és féktelen jókedvében esetleg elkurjantja magát, azzal indokolatlanul megzavarja mások üdülését, amiért szabálysértési bírságra számíthat, és a zajkeltőjét is lefoglalhatják (bár ebben az esetben nem tudom, mit visznek a rend éber őrei). A zajtilalom hétvégén nem érvényes, így a baráti társaság, aki a rendelet miatt egész héten igen korán kényszerült nyugovóra, szombaton és vasárnap üvölthet, ahogy a csövön kifér, kongázhat a kukákon, míg a bírja a karja, és hajnalig gizdázhat apu kocsijával az üdülő körül.

És most nézzük a másik oldalt, ahol az egész éves körforgásból kiszakadt, csendes vízparti pihenésre vágyó családok fülükre szorított párnával és vérben úszó szemekkel forgolódnak a sátraikban és a faházaikban, mert az iskolából frissen szabadult „vadállatok” alig két méterre tőlük bömböltetik leírhatatlan „zenéjüket”, ordítva hánynak az ablak alatt, nem beszélve a többi szükségletük szabadtéri kielégítéséről. Ők hálát adnak a zajtilalom megalkotójának, aki belátta, hogy hiába a tömeg és a bevétel, ha nem tölti be azt a funkcióját a nyaralóhely, amire létrehozták, azaz nem alkalmas a feltöltődésre.

Hogy ebben a történetben ki jár jól, egyelőre nem tudni, de annyi szent, hogy a fiatalok nem mennek olyan helyre, ahol nem őrjönghetnek kedvükre, a családok pedig nem nyaralnak ott, ahol a nyugalom csupán utópia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!