Hajdú-Bihar

2014.07.18. 11:17

Nézőpont: El a tűzzel az erdőtől!

Ne játssz a tűzzel, mert be­pi­silsz! – visszhangzik a fülemben az idősebbek fi­gyel­meztetése, holott csak szalonnasütésnél ültük körbe és piszkáltuk olykor a barátságosan ropogó, láng által körbeölelt faágakat. Bodnár Tibor írása.

Ne játssz a tűzzel, mert be­pi­silsz! – visszhangzik a fülemben az idősebbek fi­gyel­meztetése, holott csak szalonnasütésnél ültük körbe és piszkáltuk olykor a barátságosan ropogó, láng által körbeölelt faágakat. Bodnár Tibor írása.Gyerekként persze, hogy komolyan vettük az ilyen figyelmeztetést, és legalább megtanultuk tisztelni a tűzet. Ennél (mármint a bepisilésnél) nagyobb volt a tét a minap Budapesten, az Andrássy úton, ahol a világörökség részét képező gyönyörű útszakasz egyik legszebb épületébe kaptak bele a lángok – hajléktalanná téve a ház lakóit. Az ok? Emberi mulasztás és a szándékosság sem zárható ki teljesen.

A legújabb pedig az, hogy piromániával megfertőzött emberek próbálkoznak a Sóstói erdőben. Nem egyszer, már többször megkísérelték felgyújtani az erdőt. Abban megegyezhetünk, hogy csakis beteg ember juthat el eddig a gondolatig, és biztos nem olyan, aki nap mint nap fut, sétál, nordic walkingozik, kerékpározik az erdőben, és őzeket, rókákat, de akár csak csigákat, siklókat lát, amint igyekeznek elbújni az ember elől az ilyentájt azért sűrű aljnövényzetben. És aki ilyesmivel próbálkozik, az nem gondol arra sem, hogy nemcsak az erdő élővilágára, hanem ránk, emberekre is veszélyt jelenthetnek a lángok. És ahhoz nem is kell akkora pusztítás, mint a közelmúltbeli ausztrál erdőtűz volt, amelyet – kitalálják ugye – emberi mulasztás okozott. Úgyhogy a természetet kedvelő és persze a pusztítást, a rombolást messze elítélő emberek nevében innen üzenem az elkövetőknek: ne játsszanak a tűzzel! Az erdővel pedig főleg!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!