Hajdú-Bihar

2014.09.24. 09:03

Nézőpont: Fagyasztók alatt nyöszörgő Trabik

Egy új családtag érkezését sem előzte meg akkora izgalom és várakozás, mint amikor a magyar nép előtt résnyire nyitott kapun Ausztriába indulhatott fagyasztóládát vásárolni a vékonypénzű, de a fogyasztásra kiéhezett polgár. Nyéki Zsolt írása.

Egy új családtag érkezését sem előzte meg akkora izgalom és várakozás, mint amikor a magyar nép előtt résnyire nyitott kapun Ausztriába indulhatott fagyasztóládát vásárolni a vékonypénzű, de a fogyasztásra kiéhezett polgár. Nyéki Zsolt írása.Nem volt egyszerű történet… A ’80-as évek derekán jártunk, és mintha az egész fagyos világ kezdett volna olvadni, ahogy a Bécs felé vezető autópályán araszolt a hosszú autókígyó. Az érces hangú Trabantok, Wartburgok, felturbózott Zsigulik célkeresztjében a nyugati álomvilág szentélyei, a hiper-szupermarketek álltak, s csak némiképp rontották a közelgő siker­élmény ízét az utasterekbe gyömöszölt, járni alig tudó nagymamák, nagypapák.

Az emberarcúságát bizonyító pártállam nagylelkű adományának, a fejenként és háromévenként 90 dollárban maximált valutájának minden centjére (azaz átváltás után schillingjére) szükség volt az álom beteljesüléséhez. Így tette próbára a nagy utazás a családok összetartó erejét, majd az autók teherbíró képességét. A fagyasztóládák alatt hazafelé pöfögő, nyögő Trabik tragikomikus látványa a rendszer szomorú tükörképe volt, de a vásárlás öröme feledtette az akkori magyar valóságot.

Ha ma már mosolygós nosztalgiával emlékezünk is erre, az nem azért van, mert gondtalan, szép idők voltak; egyszerűen csak régen volt, s mindenki fiatalabb harminc évvel, ami önmagában megszépíti a múltat, de az emlékképek sem tompítják a korszak ideológiai és gazdasági tragédiáját. No de hát tény, akkor érte el az országot a háztartások jóléti eszközeinek első hulláma, s bizony, aki akkor még ereje teljében, mondjuk negyven évesen állította be a spájzba a fagyasztóládát, az ma már hetven esztendősen, nyugdíjasként morfondírozhat az időszerű cserén.

A ládák főleg vidéken tettek és tesznek jó szolgálatot – persze csak ott, ahol a háztájit nem restek megművelni; ahol a földeken megtermesztik a zöldséget és gyümölcsöt, felnevelik a csirkét és disznót, melynek húsa a fagyóból egész évben ellátja a családot garantáltan egészséges élelemmel. Szerencsére szerte a megyében sok ilyen gondos porta akad, nagy szükség van tehát ezekre az eszközökre, és a támogatásra is ezek cseréjéhez.

Nyéki Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!