Hajdú-Bihar

2014.09.10. 10:16

Nézőpont: Koponyák és fegyverek

<em>Pár napra lejtett az ország, s most ide, felénk, a keleti oldalra billent el: Nyíregyházán játszott a hazai színésztársadalom színe-java, a Vidor Fesztivál önfeledt pillanataiban együtt fürdött színész és közönség – ebből lapunk olvasói is ízelítőt kaptak munkatársaink tollán és objektívein keresztül.</em> Nyéki Zsolt írása.

Pár napra lejtett az ország, s most ide, felénk, a keleti oldalra billent el: Nyíregyházán játszott a hazai színésztársadalom színe-java, a Vidor Fesztivál önfeledt pillanataiban együtt fürdött színész és közönség – ebből lapunk olvasói is ízelítőt kaptak munkatársaink tollán és objektívein keresztül. Nyéki Zsolt írása.

Elmondhatjuk: ez volt az a ritka alkalom, amikor az újságíró számára a tudósítás feszes tempóját feledtette az átélt és megosztandó élmény öröme.

Ugyancsak a megyeszékhelyünkön vitatták meg az ország gazdasági helyzetét a legelismertebb szaktekintélyek a közgazdászok éves vándorgyűlésén. Jó volt látni, hogy az egymás iránti tisztelet és a szakma iránti alázat milyen termékeny közeget teremt a párbeszédhez, még akkor is, ha egyébként néhányan eltérően látják, képzelik el hazánk boldogulásának útját.

S ne hagyjuk ki a repülés szerelmeseit sem, akik a nyíregyházi repülőtéren szegezhették tekintetüket az égre, ahol szívet rajzolt nekik a világ egyik legjobb műrepülője, Veres Zoltán. E három eseményben közös a kimagasló szakmai tudás kötetlen, illetve szórakoztató csomagolása, de a legérdekesebb kapcsolatot talán Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szolgáltatta. Ő mindig lendületes, szemléletes és tartalmas előadást tart, de most sokan meglepődtek, amikor egyik gondolatsorának bevezetéséhez egy F-16 Falcon vadászrepülőgépet vetített ki a Nyíregyházi Főiskola Bessenyei aulájának falára. Így érzékeltette azokat a kihívásokat, amelyekkel a magyar gazdaság és társadalom is szembesülni kénytelen. Adott ugyanis egy csúcstechnológia, amelyhez egyes alkatrészeket egy egyszerű nyomtatón is le lehet gyártani – igaz, 3D-és nyomtatóról van szó, de mégiscsak nyomtató, amely hamarosan épp úgy elterjed, mint az elődei, amelyek most itt sorakoznak az íróasztalainkon.

Az ipari forradalmak ma már nem évszázadok vagy évtizedek alatt forgatják fel az életünket, egy-két esztendőn belül is teremtenek és tüntetnek el termékeket, iparágakat, munkahelyeket. Itt van például a mobiltelefon: a sokáig piacvezető Nokia nem vette komolyan az okostelefon funkciót, legyintett a cégvezetés, hogy ez csak átmeneti divat lesz, mindenki visszatér az eredeti használathoz, a telefonáláshoz. A cég lemaradt a versenyben, s csak Magyarországon kétezer dolgozót bocsátott el. Most itt van ez a 3D nyomtató, amelyen már készítenek cipőt, műtétekhez koponyapótlást, vagy éppen géppisztolyt, amivel lőni is lehet.

Mondhatjuk persze, hogy megint egy olyan helyzet, amikor a találmány megelőzi a korát, és a feltalálója létét veszélyezteti, de ez már a következő szakasz dilemmája. A gazdasági verseny ilyen eredményei mellbe vágva mutatják meg, hogy a kutatás, a fejlesztés, az innováció és az ezekhez szükséges tudás az egyetlen befektetés egy olyan országban, ahol nincsenek földgáz- vagy kőolajmezők, nincsenek drágakő és nemesfém bányák. S mindezek fényében döbbenünk csak rá igazán, mennyire esélytelen az az ország, melynek fiataljai még egy idegen nyelvet sem képesek megtanulni.

Nyéki Zsolt 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!