Hajdú-Bihar

2014.11.28. 09:08

Ez csak a nátha szezonja

Nyíregyháza - Az influenza még messze jár; érdemes erősíteni az immunrendszert.

Nyíregyháza - Az influenza még messze jár; érdemes erősíteni az immunrendszert.

Lépten-nyomon rekedtes hangú, köhécselő és orrot fújó emberekbe botlunk, ami annak a jele, hogy a hideggel beköszöntött a náthaszezon, a felső légúti megbetegedések időszaka, de van egy jó hírünk: nyoma sincs hazánkban az influenzának.

– Az utóbbi napokban nem jelentősen, de nőtt azoknak a száma, akik köhögéssel, torokfájással térnek be a rendelőbe – tudtuk meg dr. Salamon Teréziától. Az egyik legnagyobb nyíregyházi lakótelepen, az Örökösföldön praktizáló háziorvos sem náthára, sem a vírus okozta felső légúti megbetegedésekre nem ad antibiotikumot, hiszen nem baktérium okozza a tüneteket.

A doktornő praxisához több mint 2000 beteg tartozik, az igényelt 200 influenza elleni védőoltás „szépen fogy”, főként az idős emberek kérik.

– Ettől az évtől már a 60 év felettieknek is ingyenes a vakcina – hangsúlyozta dr. Salamon Terézia; szerinte aki akarja, még most adassa be a védőoltást, hogy mire ideér az influenzaszezon, addigra kialakuljon a védettség a szokatlanul magas lázat, fejfájást és gyengeségérzetet okozó, olykor szövődményeket is előidéző vírusokkal szemben. A háziorvos tanácsa: zöldségekkel, gyümölcsökkel és C-vitaminnal erősítsük az immunrendszerünket.

A gyerekek immunszintje

– Télen megháromszorozódik a rendelőbe járók száma, a betegek legnagyobb része megfázásos és náthás tünetekkel jelentkezik – fogalmazott dr. Kubinyi Erika, több mint 900 gyermek háziorvosa. – Akárcsak a felnőttek, a gyermekek is könnyebben betegednek meg hideg időben. Iskolás korra éri el a fiatalok immunrendszere a felnőttek immunszintjét, így őket már nehezebben fekteti két vállra a nátha, a megfázás. Bölcsődés és óvodás korban évi 5-6 hiányzás éppen ezért még bőven belefér, mondhatni természetes – említette dr. Kubinyi Erika.

– Ősszel és télen többet tartózkodnak a kicsik zárt térben, így az állott levegő mellett egy köhögős társuk sorra fertőzheti őket. Javasolt mind óvodában, mind az iskolában a szünetben jól felöltözni és kimenni a friss levegőre, a termekben pedig szellőztetni. Amennyiben a szülő szeretné megelőzni a bajt, akkor ha a gyermeke beteg, inkább maradjanak otthon, és várják meg, amíg tünetmentes nem lesz – tanácsolta a gyermekorvos.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!