Hajdú-Bihar

2014.12.12. 09:18

Ha kibúvót keresnek a kereskedők…

Nyíregyháza - A régi „háromnapos szabály” már csak a köztudatban él – tévesen!

Nyíregyháza - A régi „háromnapos szabály” már csak a köztudatban él – tévesen!

Már csak két hetünk van arra, hogy beszerezzük, megvásároljuk, megrendeljük, elkészíttessük szeretteink karácsonyi ajándékait. Hamarosan kezdetét veszi a „vásárlási láz”, ám ezzel párhuzamosan a fogyasztóvédelem egészséges higgadtságra és körültekintésre inti a fogyasztókat.

Egyes vállalkozások gyakran próbálják a fogyasztók jogait „mondvacsinált” okokra hivatkozva korlátozni. Az egyik kereskedő például elutasította a 200 ezer forintért vásárolt, és másnap teljesen tönkrement laptop cseréjét, mivel azt „csak az eredeti csomagolás megléte esetén kötelessége teljesíteni.”

Csak tartós cikkek esetén!

Az ide vonatkozó kormányrendelet értelmében, ha a fogyasztó tartós fogyasztási cikket vásárol, és az a vásárlástól számított három munkanapon belül meghibásodik, úgy a kereskedő köteles kicserélni az adott terméket; még arra sem hivatkozhat, hogy ez számára aránytalan többletköltséggel járna!

Ugyanakkor érdemes eloszlatni azt a tévhitet, mely szerint bármilyen terméket három napon belül visszavihetünk, és visszakérhetjük a vételárát. Ez a „háromnapos szabály” már régen nem él!

Selejtes volt a „füles”

A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület arra is figyelmeztet, hogy csak minőségi kifogás esetén léphetünk fel jogaink érvényesítéséért a kereskedővel szemben. Ha tehát a megajándékozottnak nem tetszik az árucikk vagy nem stimmel a termék mérete, de az nem hibás, nem kérhető annak cseréje, sem pedig a vételár leszállítása, illetve visszatérítése! (Igaz, akadnak az ilyen ajándékokat is kicserélő, fogyasztóbarát üzletek is.)

– Nemrég egy kínai boltban vásároltam. A termékek minőségével sok esetben nem vagyok elégedett, de csak ezt engedi meg a pénztárcám – mesélte Kiss Gabriella. – Arra kértem az eladót, hogy mielőtt hazaviszem a fülhallgatót, hadd próbáljam ki a boltban. Örülök, hogy megtettem, ugyanis hibás volt, nem működött! A kereskedő azonnal kicserélte, és többször is elnézést kért – osztotta meg történetét lapunkkal a nyíregyházi hölgy.

Visszaveszik, és levásárolható

– Sokkal többen látogatják az üzletet karácsony előtt, mint az év többi időszakában – osztotta meg velünk tapasztalatát Boros Anita, a Kockapalota egyik munkatársa. – Alapvetően jó a forgalom, ami azt mutatja, hogy az építőjátékok iránt még mindig nagy az érdeklődés – ha nem nagyobb, mint korábban – a szülők, gyermekek körében.

– Már nem csak a fiúknak, a kislányoknak is keresnek ilyen játékokat, őket is elérte a „LEGO-láz”. Amíg év közben a kisebb kiszerelések a kelendőbbek, addig Mikulás és karácsony között előszeretettel vásárolják a nagyobb játékokat is. Ha utólag kiderül, hogy a játékra nincs szüksége a gyermeknek, akkor (bontatlan állapotban, blokk ellenében) visszavesszük, a vételár pedig levásárolható – mondta el Boros Anita.

Ha nem azt kaptad, amire vágytál...

Az öt legfontosabb ajándékozási szabály, amit be kell tartanod, ha nem azt kaptad, amire vágytál (multipraktika.hu):

1. Soha ne nyilvánítsd ki a nemtetszésedet!

Tartsd szem előtt azt, hogy aki neked ajándékot ad, gondolt rád, és szeretett volna neked örömet szerezni. Ő sem gondolatolvasó, márpedig az ajándékot előre nem szokás leegyeztetni! Ha nem tetszik az ajándék, akkor se felejtsd el egy mosoly kíséretében megköszönni, hisz az igazi ajándék az, ha vannak barátaink, akik szeretettel gondolnak ránk.

2. Ne add tovább az ajándékot!

Ajándékot továbbadni nagy illetlenség. Nincs annál kínosabb, mint amikor valakihez több kézen keresztül jut vissza az egyszer már valakinek szeretettel átnyújtott meglepetés. Másrészről azzal szemben is tiszteletlenség, akinek továbbadjuk, hiszen ezzel lebecsüljük őt. Nekünk túl silány, de neki azért jó lesz? Felejtsd el!

3. Mutass mindig érdeklődést!

Ha olyan ajándékot kapsz, amely nem épp vágyaid netovábbja volt, akkor is feltétlenül csomagold ki, és nézd meg! A ruhát illik azonnal felpróbálni, a játékot letesztelni, az édességet megkóstolni. Érdektelenséged láttán könnyen megbántódhat az ajándékozó, akinek „bűne” mindössze annyi volt, hogy nem sikerült eltalálnia az ízlésedet.

4. Gondold át, kinek mit adsz!

Igyekezz mindenkinek olyan ajándékot választani, aminek tényleg hasznát is veszi. Általános szabály, hogy dezodort, szájvizet, pattanás elleni krémet soha nem illik ajándékba adni. Ügyelj a diszkrécióra is: a szexi fehérneműt ne a család jelenlétében add át a kedvesednek! Kerüld a pénzadományt, hiszen ez azt sugallja, hogy még arra sem vettük a fáradságot, hogy körülnézzünk néhány ajándék webáruházban.

5. Ne firtassuk, ne hangoztassuk az árát!

Óriási illetlenség az ünnepelttel közölni, hogy mennyibe fájt nekünk az ő ajándéka. Érdemes a termékről leszedni az árcímkét vagy a feliratot, mert ellenkező esetben igen kínos helyzetben találhatjuk magunkat.

Tanulság:

Az ajándék, legyen az bármilyen apróság is, azt fejezi ki, hogy valaki számára fontosak vagyunk. Köszönd meg szépen, és soha ne mutasd ki, ha másra vágytál volna!

KM-PI, SA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!