Hajdú-Bihar

2014.12.18. 08:48

Jegyzet: Lecsapnak, mint a vércse

<em>Mindenki saját törvényei szerint ítélkezik. Gondolom, miként a törvénykönyvben, mindenkinek vannak enyhítő és súlyosbító körülményei. Nálam utóbbi kategóriába tartozik egy hosszú listából például a gyerekek verbális, vagy fizikai molesztálása, verése, az idősek, betegek és a mások gondoskodására, segítségére rászorulók elleni sérelmek.</em> Mán László jegyzete.

Mindenki saját törvényei szerint ítélkezik. Gondolom, miként a törvénykönyvben, mindenkinek vannak enyhítő és súlyosbító körülményei. Nálam utóbbi kategóriába tartozik egy hosszú listából például a gyerekek verbális, vagy fizikai molesztálása, verése, az idősek, betegek és a mások gondoskodására, segítségére rászorulók elleni sérelmek. Mán László jegyzete.

Öregektől körmönfont módon pénzt, értékeket vagy bármit kicsalni főben járó bűn, miként lopni, anyagilag és mentálisan megkárosítani. Az ünnepek alatt a zsúfolt üzletekben, sétálóutcákon, buszokon és villamosokon ilyenkor rendre megjelennek a zsebesek, a tolvajok, akik nem ismernek se istent, se embert. Sokan hónapok alatt spórolják össze azt a pénzt, amit aztán szeretteik ajándékozására, meglepetésre szánnak. Akadnak, akik ezzel mit sem törődve árgus szemekkel lesik a zsákmányt sejtő zsebeket és várják, hogy vércseként csaphassanak le.

Vannak, akik szerint ez nem súlyos vétség, hiszen csak pénzt vesznek el, ez a legkevesebb. Valóban, hiszen sokaknak kevésből kell nagy értékű (nem árú) ajándékot venni, számukra a kicsi is sok, ennek elvesztése pedig hatalmas sokk. Mit tehetünk? Vigyázzunk értékeinkre, nehezen hozzáférhető helyre, mondjuk a kabát, vagy dzseki belső zsebébe tegyük a pénztárcánkat, egy pillanatig se hagyjuk magára a már megvásárolt ajándékokat. Ha csenni igyekvőt látunk, kérjünk segítséget, a többit bízzuk a rend őreire. Ne csak karácsony közeledtével, hanem nap, mint nap...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!