Hajdú-Bihar

2015.01.06. 17:23

A fő kérdések ma is aktuálisak

Debrecen, Nyíregyháza - A Segítsd a királyt! című dráma bemutatója a szakma jelentős kihívása.

Debrecen, Nyíregyháza - A Segítsd a királyt! című dráma bemutatója a szakma jelentős kihívása.

A Ratkó József Emlékév rendezvényeihez kapcsolódóan a Csokonai Színház és a Nemzeti Színház közös produkciójaként került színre Debrecenben a Segítsd a királyt!

A nemzeti drámáink sorába emelt Ratkó-darabot az a Csikos Sándor állította színpadra, aki 1985-ben, a mű nyíregyházi ősbemutatóján felejthetetlenül alakította István királyt. Az egykor Holl István, Bárány Frigyes, Szigeti András, Szabó Tünde főszereplésével készült, Nagy András László rendezte legendás előadás a maihoz képest teljesen más akusztikával rendelkezett; legnagyobb kérdései azonban most éppoly aktuálisak, mint három évtizeddel ezelőtt.

Zengzetes szöveg

Csikos Sándor gondos „szövegszerkesztése” következtében az eredetileg három felvonásos történelmi drámát két részben játsszák. Gyarmathy Ágnes asszociatív, ugyanakkor visszafogottan látványos díszletei, jelzéseikben is beszédes jelmezei a koncepció hatásos segítői. Mert Csikos elsősorban a szöveget hagyja érvényesülni. Rendezőként legnagyobb gondja nyilván az lehetett, hogyan tegye színszerűvé a veretes magyar versekben megszólaló, zengzetes ratkói szöveget.

A Segítsd a királyt! lírai nyelven megfogalmazott eszmedráma, amely válságos pillanatban játszódik. István gyermeke koporsója fölött választani kényszerül: Imre herceg halála kétségessé tette a jövőt. Ki lesz a király? Az óbéli Öreg a pogány múltat őrzi, a Főpap a kereszténységet jelenti. István dilemmája nem csak az övé. Előtte „egy nemzetnek sorsa áll…”

Uralkodó és magánember

A debreceni premier főhősét Szalma Tamás formálta meg: egyszerre volt képes érzékeltetni az uralkodó kétségeit és a magánember keserveit. Bicskei István sokszínűen alakította az Öreget, aki a Géza fejedelemtől kapott, s a címmé emelt parancs jegyében él és hal. A Főpap Szélyes Imre, Vászoly pedig Garay Nagy Tamás megfogalmazásában vált emlékezetessé. Kubik Annát Gizella királynéként inkább indulata, mintsem megszenvedett igazsága vezérelte. A magyar urak (Bakota Árpád, Papp István, Olasz Szabó Soma) mellett kiemelkedett a Décsét alakító Kardos M. Róbert. A megcsonkított énekvivőt Fehérvári Péter mértéktartó módon jelenítette meg.

A Segítsd a királyt! bemutatója a szakma jelentős kihívása: egyfelől az előadókat a gyönyörű zengésű lírai nyelv színházi érvényesíthetőségével szembesíti, másfelől pedig arról tudósít, a közönség napjainkban mennyire érzékeny a Ratkó által fölvetett történelmi kérdések iránt.

- Karádi Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!