2015.01.06. 14:10
A magánfőzés szabadsága
Nyíregyháza - Pálinkafőzés: ettől az évtől változtak a magán és a bérfőzetés szabályai.
Nyíregyháza - Pálinkafőzés: ettől az évtől változtak a magán és a bérfőzetés szabályai.
Sokakat érintő változás a jövedéki adóról szóló törvényben, hogy saját gyümölcsből, saját desztillálóberendezés segítségével a korábbi 200 liter helyett 2015-től már csak 50 liter párlat előállítását engedélyezi a jogszabály. A többletet köteles a magánfőző a vámhatósággal egyeztetett módon megsemmisíteni. A bérfőzés 0 százalékos adómértéke is megszűnik, a normál adómérték 50 százalékát, tehát hektoliterenként 167 ezer forint jövedéki adót kell a bérfőzött párlat tisztaszesz-tartalma után megfizetnie a bérfőzetőnek.
Magafőzte saját gyümi
Az elfogadott adótörvény január 1-jétől is lehetővé teszi, hogy a saját gyümölccsel rendelkező magánszemélyek a saját tulajdonú pálinkafőzőikkel adómentesen állítsanak elő évente 50 liter 100 térfogatszázalékos magánfőzött párlatot. Ez lefordítva 100 liter 50 %-os pálinkát jelent évente a saját háztartásunk részére. Jogszerűen kínálhatjuk meg otthon rokonainkat és vendégeinket is.
Az egész éves lefőzött mennyiség után csupán 1000 forint átalányadót kell fizetni összesen a helyileg illetékes önkormányzatnak, ahova januártól be kell regisztrálni a főzőberendezést. Az átalányadót is csak abban az esetben kell befizetnünk minden januárban, ha az előző évben használtuk a pálinkafőzőnket.
Bérfőzés – féladó
A bérfőzetés már nem úszta meg ennyivel. Mivel legfőképpen a bérfőzdékben előállított adómentes mennyiség szúrta az EU szemét, ezért itt várható volt a szigorítás. Az Unió által korábban jóváhagyott 50 százalékos adókedvezmény bevezetése 1 liter 50 térfogat %-os pálinka előállítása után 835 forintot jelent. Ennyit kell tehát fizetni januártól a bérfőzdékben előállíttatott pálinka után, mint jövedéki adót.
Gyakorlatilag az eddig megszokott, mintegy 800 forintos literenkénti főzési díj így az adó miatt duplájára emelkedik. A bérfőzésre kirótt literenkénti jövedéki adót a bérfőzdékben kell megfizetni a főzési díjjal együtt. A bérfőzetett pálinka, literenként, kb. 1600 forintba fog kerülni a főzetőnek.
Egy gyakorlati példa
Végül nézzünk egy gyakorlati példát: Ha valakinek van otthoni, saját pálinkafőzője, mellé pedig 500 liter cefréje, és ebből lesz 50 liter pálinkája (és nem több!!), annak ez a mennyiség, évi egyszer megfizetendő 1000 forintba kerül.
Ha valaki ugyanezt a mennyiséget elviszi lefőzetni bérfőzdébe, annak (pálinkaliterenként) kell fizetnie az 1600 forintot, vagyis 50×1600=80000 forintot fog így otthagyni a főzdésnél.
Lehet számolni, kinek melyik éri meg.
KM-GB