Hajdú-Bihar

2015.01.07. 18:53

Így távolíthatjuk el a fogkövet

Nyíregyháza - A fogkő amellett, hogy esztétikailag zavaró, súlyos fogágybetegségek elindítója is lehet.

Nyíregyháza - A fogkő amellett, hogy esztétikailag zavaró, súlyos fogágybetegségek elindítója is lehet.

A fogkő mindannyiunk szájában megtalálható. Étkezés során a fogak felszínén kialakul egy vékony, színtelen, szabad szemmel éppen hogy látható úgynevezett réteg, ami főleg feloldódott ételmaradékból áll, és meleg­ágya a baktériumoknak.

A réteg idővel a nyálban jelenlévő ásványi anyagok – kalcium, foszfát – hatására egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik, így alakul ki a fogkő.

Javasolt, hogy hetente egyszer mossunk fogat három kanál szódabikarbónából és egy kanál sóból álló keverékkel. Továbbá fogyasszunk gyakran erős zöldségeket és gyümölcsöket, mint például az alma vagy a sárgarépa; ezek eltávolítják a fogakon összegyűlt ételmaradékokat.

Emellett számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek csökkentik az ínybetegségek kialakulásának kockázatát.

Fogyasszunk savanyú gyümölcsöket, hisz a citrusfélékben lévő sav segít megelőzni a fogkő- és a lepedékképződést. Ezek a gyümölcsök fehérítő enzimeket is tartalmaznak, ám mértékkel együk, mivel a savas jelleg károsíthatja a fogzománcot – írja a filantropikum.com.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!