Hajdú-Bihar

2015.01.07. 08:10

Jegyzet: Dolgozom, vagyok

<em>Persze, én is tudom, hogy Descartes szállóigévé vált híres mondása úgy hangzik, hogy „Gondolkodom, tehát vagyok.” Gondolkodni azonban nem mindig kifizetődő, sok bajuk származott ebből a történelem során azoknak, akik „törték a fejüket” valami olyasmin, amiről olykor csak századokkal később derült ki, hogy az illető bizony jócskán megelőzte korát.</em> Györke László jegyzete.

Persze, én is tudom, hogy Descartes szállóigévé vált híres mondása úgy hangzik, hogy „Gondolkodom, tehát vagyok.” Gondolkodni azonban nem mindig kifizetődő, sok bajuk származott ebből a történelem során azoknak, akik „törték a fejüket” valami olyasmin, amiről olykor csak századokkal később derült ki, hogy az illető bizony jócskán megelőzte korát. Györke László jegyzete.

Az éppen aktuális hatalom általában nem is nézte jó szemmel ezeket a (másként) gondolkodókat, annál inkább a szorgos hangyaként dolgozó embereket.

Olvasom a legfrissebb KSH-jelentésben, hogy tavaly szeptember-novemberben a munkanélküliek száma az előző év azonos időszakához képest 83 ezerrel, azaz 321 ezerrel, a munkanélküliségi ráta pedig 2 százalékkal, vagyis 7,2 százalékra mérséklődött. A munkaképes korú férfiaknál még jobb az arány, hiszen az ő munkanélküliségi rátájuk 2,1 százalékkal, 7 százalékra csökkent. Persze, ez még mindig messze van a céltól, a 3-4 százalékos munkanélküliségi rátától. De azért haladunk, lépegetünk, araszolunk előre.

Az más kérdés, hogy a kereset kinek mire elég. Végtére nincs is ezzel gond, hiszen csak kitartó, szívós munkával lehet jólétet, gazdasági biztonságot teremteni. Persze, nem mindegy, kinek. Meg azt sem tudni előre, mikor viszi el a kínnal-keservvel megteremtett viszonylagos biztonságot „egy hapra” valamilyen idegen válság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!