Hajdú-Bihar

2015.01.11. 13:36

Kicsit sem könnyű ma lovagnak lenni!

Nyíregyháza - Az igazi lovagi erényeket csak kitartó munkával lehet elsajátítani.

Nyíregyháza - Az igazi lovagi erényeket csak kitartó munkával lehet elsajátítani.

Sokan szeretik a középkort: a várakat, a csatákat, a lovagokat, és vannak, akiket kedvenc olvasmány- vagy filmélményük is ehhez a korszakhoz köt.

– A hősökkel könnyen azonosulhatunk, de a lovagi tudomány jóval több annál, mint a hangos kardcsörgetés egy vár kertjében – osztja meg lapunkkal tapasztalatait Kozma István, aki a Debreceni Aranykeresztes egyesület csapatával egyre több emberrel ismerteti meg a lovagok életét.

Nem egyszerű hobbi

– Látványos bemutatóink sikere a korhű ruházatban és a látványban rejlik – mondja a kincstárnok és programszervező István lovag, akitől megtudjuk, hogy nem egyszerű hobbi az övék.

– A korhű ruhákat meg kell varratni, és bár a pamutruhák nem túl drágák, egy sodrony­ing vagy bőrvért ma sem olcsó mulatság, noha könnyebben beszerezhető, mint egykor, amikor egy lovag öltözete egy falu egész évi jövedelmével ért fel. A mellvérteket, amik kis felületen védenek, és a lábvasakat egy péceli fegyverkovácstól vesszük, a kardokat és fémkesztyűket Berbekucz Viktor készíti, az íjak Kassai Lajos és Grózer Csaba keze alól kerülnek ki, a pajzsokat és a kelevézeket pedig mi magunk készítjük. Nem elég persze csak megvenni az eszközöket, használni is tudni kell ezeket, éppen ezért mi hetente edzünk. A koreográfiát nagyon pontosan be kell gyakorolni, hiszen valódi fegyverekkel küzdünk, és egy elhibázott mozdulat akár komoly sérülést is okozhat. A fortélyokat olasz és német vívókönyvekből tanultuk meg, annyi különbséggel, hogy mi egy kicsit elnyújtjuk a párharcot. Az éles harcban a harmadik vágás általában már halálos volt, itt ettől hosszabbak a küzdelmek, és persze békésebb véget érnek – ad ízelítőt nem mindennapi lovagi életükből István, aki ha nem lovag, akkor munka- és tűzvédelemmel foglalkozik, de a társai között van történelemtanár és gépészmérnök is.

Ha igény van rá, sátortábort állítanak, a lányok két párbaj között középkori táncokat mutatnak be, középkori ételeket készítenek, amiből természetesen a közönséget is megkínálják.

Aki szeretne közelebbről megismerkedni az egyesület életével és mindennapjaival, gyorsan kapcsolatba léphet velük a honlapjukon, ahol a sörfőzéstől a fegyverek leírásáig és használatáig számos érdekesség megtalálható, de az igazi lovagi erényeket innen nem lehet megtanulni, azt csak kitartó munkával lehet elsajátítani.

KM-PS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!