Hajdú-Bihar

2015.01.16. 07:20

Nézőpont: Lehet eső, lehet hó…

Előrebocsátom, az elv, de főként a törekvés magam részemről csillagos ötös! Tarnavölgyi Gergely jegyzete.

Előrebocsátom, az elv, de főként a törekvés magam részemről csillagos ötös! Tarnavölgyi Gergely jegyzete.A fenntartható fejlődés (lássunk tovább az orrunk hegyénél, hisz dédunokáink is ezen a bolygón szeretnének élni) égisze alatt ne csak a fosszilis tüzelőanyagokat vonjuk be az energiatermelés folyamatába, hanem olyan alternatív „harcosokat” is szólítsunk a jövőnkért folytatott gigászi csatába, mint azok az energianövények (például az energiafűz vagy az olasznád), melyek elégetésével a fáéhoz vagy a földgázéhoz hasonló fűtőértékhez juthatunk. Ehhez a küzdelemhez is elengedhetetlen a paripa és a fegyver. A végkifejletre nézve biztató: az Európai Unió az új költségvetési ciklusában kiemelt keretet biztosít a célra.

Egy hazai vállalkozás a tizenkilencre lapot húzott: a közmunkások „seregének” szelét is befogná a fenntarthatóság vitorlájába. Szigorúan üzleti alapon – hiszen ingyen még a fű sem nő, nemhogy az energiafű(z) – kínálnak komplex programot (a palánták elültetésétől az energianövény betakarításig) az önkormányzatoknak.

Mielőtt azonban egymás tenyerébe csapnának a felek, halkan megkérdezem: a világunkra baljós árnyként vetülő globális felmelegedés tükrében ki garantálhatja bármely energianövény optimális terméshozamát, amivel egy helyhatóság kiválthatja a fűtés költségeit? Főként abban a korban, amikor hazánk nyugati csücskében közel húsz fokot mutatnak a hőmérők, míg keleten ugyanebben az időpontban tizenöt fokkal van hűvösebb. Egyre kiismerhetetlenebb az időjárás. Gyorsan változhat a lapjárás. Emlékeznek: Napóleonnak is „tél kapitány” fújt visszavonulót…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!