Hajdú-Bihar

2015.02.25. 14:05

Devizahitelek - Az Erste több mint 400 ezer kölcsön- és lízingügyletét érinti az elszámolás és a forintosítás

Budapest, 2015. február 25., szerda (MTI) - Az Erste Bank az elszámolás és a forintosítás keretében több mint 400 ezer érintett kölcsön- és lízingszerződéséhez kapcsolódóan mintegy 50 féle értesítőlevelet küld ki ügyfeleinek - mondta Harmati László, a bank vezérigazgató-helyettese szerdán Budapesten, háttérbeszélgetésen.

Budapest, 2015. február 25., szerda (MTI) - Az Erste Bank az elszámolás és a forintosítás keretében több mint 400 ezer érintett kölcsön- és lízingszerződéséhez kapcsolódóan mintegy 50 féle értesítőlevelet küld ki ügyfeleinek - mondta Harmati László, a bank vezérigazgató-helyettese szerdán Budapesten, háttérbeszélgetésen.

Kiemelte: a bank lehetőségként is tekint a most zajló folyamatra, így a növekedési stratégiájának részeként aktívan kíván részt venni a lakossági hitelpiac újrarendezésében is.

A vezérigazgató-helyettes bejelentette: a bank azon deviza jelzáloghiteles ügyfeleinek is felajánlja egy kedvezményes árfolyamon való konverzió és forint kamatra való átállás lehetőségét, akik nem érintettek az elszámolásban, vagyis azoknak, akik 2004. május elseje előtt vettek fel devizahitelt a banktól. Ezzel a lépéssel az Erste jelzáloghitelei teljes egészében forintban lehetnek nyilvántartva - mondta Harmati László.

Harmati László elmondta: a felkészülés az elszámolásra és a forintosításra, illetve az ezzel kapcsolatos tájékoztatásra már 2014 őszén megkezdődött a banknál, annak érdekében, hogy az ügyfelek számára a folyamat hatékony legyen és zökkenőmentesen történjen.

"Az ügyfeleink igényeit kiszolgálva, aktívan kívánunk részt venni az elszámolás és a forintosítás folyamatában, ami többlettájékoztatást, személyre szabott információkat, és megoldási javaslatokat is jelent" - hangsúlyozta Harmati László.

Kifejtette: az Erste Bank létrehozta a forintositas.hu oldalt, amelynek tartalmát rendszeresen frissítik, és a honlapon keresztül folyamatosan tájékoztatást kapnak az érdeklődő ügyfelek a folyamatról, emellett a jövőben a bank ügyfelei egyedi kóddal belépve megtekinthetik a saját adataikat, illetve a nekik kínált megoldásokat.

Elmondta: a forintositas.hu a látogatottsági adatok alapján nemcsak Erste ügyfeleknek, hanem más bankok ügyfeleinek is hasznos információkkal, ajánlatokkal szolgál.

Harmati László kiemelte: a bank azon devizaalapú jelzáloghiteleseknek is felajánlja a forintosítás lehetőségét, akik a törvény szerint nem lennének jogosultak rá, ezzel az a bank célja, hogy a teljes árfolyamkockázatot kivegye az Erste Bank jelzáloghitel-portfoliójából.

A vezérigazgató-helyettes közölte: a bank az elszámolásról - több lépcsőben - március elejétől, április végéig tájékoztatja az ügyfeleket. Azok kapnak majd gyorsabban értesítést, például az autóhitelesek, akiknek az esetében csak elszámolás történik majd, a forintosított devizahitelesek később kapnak majd tájékoztatást, de április végéig a törvény értelmében náluk is lezajlik majd az elszámolás.

Az Ersténél az ügyletek 50-50 százaléka élő és lezárt ügylet, a 400 ezer ügylet durván kétharmada devizahitel, a többi forintkölcsön. A bank a korábban céltartalékolt 110 milliárd forintnál kevesebből oldja meg az elszámolást és a forintosítást, de nagyságrendileg ma nem látható még komoly visszaírás.

A bank a még rendszerében lévő felmondott állománynál minden esetben a tőketartozással és nem a hátralékkal szemben számol el.

Elmondta: az elszámolási levél kézhezvételétől számítva 60 napja van az ügyfélnek arra, hogy felmondja korábbi a hitelét és további 90 napja van arra, hogy ezt a kölcsönt kiváltsa új hitellel.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!