Hajdú-Bihar

2015.02.17. 19:13

Erősödő agrárdiplomák

Nyíregyháza, Budapest - Az ágazat súlya tovább növekszik a nemzetgazdaságban.

Nyíregyháza, Budapest - Az ágazat súlya tovább növekszik a nemzetgazdaságban.

– Az elmúlt évtized gazdasági folyamatainak fényében világosan látható, hogy szakosodott agrármérnökre, kertészmérnökre, szőlész-borász mérnökre, díszkertészeti mérnökre, biotechnológus mérnökre és növényorvosra nem csak hogy szükség lesz a jövőben, de ha nem hanyagolják el a szakmai továbbképzéseket, akkor a biztos kenyérkereset mellett folyamatos és értelmes alkotómunkában lehet részük – idézi a Földművelésügyi Minisztérium hivatalos honlapja Román Istvánt.

Több mint kétszázezren

Az agrártárca agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára a Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának diplomaosztó ünnepségén hangsúlyozta: a mezőgazdaság ma kétszázezernél több embert foglalkoztat, és mintegy félmillió honfitársunknak nyújt közvetlenül megélhetést, ami azt jelenti, hogy az elmúlt öt évben 12 százalékkal nőtt a foglalkoztatás. A tavalyi évben az agrárium teljesítménye komoly mértékben, közel tizenegy százalékkal növekedett, és az ágazat súlya tovább nőtt a nemzetgazdaságban. A helyettes államtitkár szerint újra emelkedik a jó agrárdiplomák értéke. A kormány szeretné elérni, hogy a pályaválasztó fiatalok körében ismét népszerűvé váljon az agrár-felsőoktatás.

– A kormány egyik kiemelt célja az idén a határokon túli magyar szakképzés megerősítése. Minderre félmilliárd forintot biztosítunk a költségvetésből. Terveink között szerepel a Kárpát-medencei magyar szakképzésen belül egy saját „Erasmus-program” felépítése. Fontos cél egyúttal, hogy még több fiatal tanulhasson szakmát többek között Erdélyben, Kárpátalján és Délvidéken, ahol a Kertészettudományi Kar kihelyezett tagozatai is működnek – közölte Román István államtitkár-helyettes.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!