Hajdú-Bihar

2015.02.28. 13:18

Jegyzet: Bróker vagy tróger?

<em>Valami bűzlik „Dániában”. Azaz csak bűzlött úgy jó négyszáz éve. Aztán az északi széllel a szag is beterítette Európát, s mostanában valahogy tartósan is megmarad</em>. Matyasovszki József  jegyzete.

Valami bűzlik „Dániában”. Azaz csak bűzlött úgy jó négyszáz éve. Aztán az északi széllel a szag is beterítette Európát, s mostanában valahogy tartósan is megmarad. Matyasovszki József  jegyzete.Ha beleszimatolunk a levegőbe, s keressük a penetráns bűz forrását, aligha utcára löttyent ipari kotyvalékra, vagy illegális hulladékégetőre kell gyanakodnunk. A bankárvilág rohad, pontosabban az a valami, amiről mindig is azt állították: nincs szaga.

Senki se tudja ezt jobban manapság, mint egy devizahiteles, vagy éppen a Buda-Cash Brókerház ügyfelei, akik talán futhatnak a pénzük után a tróger brókerek miatt. Tudjuk, sok alkusz olyan élősködő, aki munka nélkül akar nagyot kaszálni, s ezért a legnagyobb gazemberségtől sem riad vissza. A többi, rendes meg még csak tanulja a szakmát.

Sajnálom az Észak-Magyarországi Regionális Bank nyíregyházi fiókja előtt sorban állókat, amiért nem párnacihában tartották megtakarításukat. S bár a ciha nem kamatozik, de legalább a feje, s nem az infláció alá szorítja az ember, mint a kamatot szokás.

Biztos vagyok benne, hogy a pénz imádata fogja romba dönteni ezt a világot. Mert sokak szemében a zsozsó maga a cél, s nem egyszerűen csak eszköz. És mint tudjuk, a cél szentesíti az eszközt. Ez esetben tehát önmagát. Hit és hitel kézen fogva jár egymással. S ha már szentesült, templomban a helye. Mármint a pénz templomaiban.

Vagyis megint ugyanott vagyunk. Nem folytatom tovább, mert mindez sátáni filozófia, a saját farkába harapó kígyóval. Állítólag hazánkban hamarosan eljön a „fair bankok” korszaka. Csak abban bízhatunk, hogy ez nem olyasmi, mint a fából készült vaskarika, vagy a varázslótanoncos „hányás ízű cukorka”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!