Hajdú-Bihar

2015.02.17. 10:30

Jegyzet: Búsuló Juhászok

<em>Bátran kijelenthetjük: jól működik a nemzeti együttműködés rendszere. Kételkednek? Itt a bizonyíték: a miniszterelnökség protokollfőnöke a Kossuth-díjasok tiszteletére adott díszvacsorára meghívta a korábbi szocialista minisztert, Juhász Ferencet is.</em> Száraz Ancsa jegyzete.

Bátran kijelenthetjük: jól működik a nemzeti együttműködés rendszere. Kételkednek? Itt a bizonyíték: a miniszterelnökség protokollfőnöke a Kossuth-díjasok tiszteletére adott díszvacsorára meghívta a korábbi szocialista minisztert, Juhász Ferencet is. Száraz Ancsa jegyzete.

Ám az expolitikus nem sokáig örülhetett az invitálásnak, hiszen a „Tisztelt Művész Úr” megszólításnál észbe kapott: minden bizonnyal a névrokon költőt várják március 15-én a Pesti Vigadóba. Baklövés ez a javából, ráadásul Juhász – mármint a tollforgató – búsulhat: vajon ezek után is ott lehet a vacsorán? Természetesen az eset nem egyedi!

A kulturális tárca 2007-ben két kitüntetett nevét keverte össze augusztus 20-án, és Forgács Péter filmrendező helyett az azonos nevű színésznek küldtek meghívót. Utóbbi művész az ünnepségen elindult a díjátadó Hiller István felé, de amikor a neve után elhangzott, hogy „Balázs Béla-díjas filmrendező”, földbe gyökerezett a lába, és legszívesebben elsüllyedt volna szégyenében. Pedig nem neki kellett volna! Két éve Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Arany Érdemrend polgári tagozatával tüntette ki a Kárpátia zenekar tagját, Petrás Jánost, aki az indoklás szerint a díjat azért kapta, mert népszerűsítette a táncházmozgalmat. Kis bökkenő, hogy az egy másik együttes, a Kárpátia Folkműhely... Később kiderült, hogy csupán az indoklásba csúszott némi hiba, az elismerést az kapta meg, akinek szánták.

Ebből is látszik, mi még kitüntetést sem tudunk átadni: emlékezhetünk az elmaradt kézfogásokra, a régóta esedékes, de soha meg nem ítélt, vagy éppen az érdemtelenül adott, párthűséget megköszönő díjak hosszú sorára. Közeleg március 15., talán nem ártana egyeztetni a neveket, címeket, indoklásokat. Bár a költő Juhász Ferenc ünnepét már nehéz lesz nem elrontani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!