Hajdú-Bihar

2015.02.03. 15:39

Kézmosás és fertőtlenítés

Nyíregyháza - Felelős Szülők Iskolája: tárgyaink jobban fertőznek, mint mi magunk.

Nyíregyháza - Felelős Szülők Iskolája: tárgyaink jobban fertőznek, mint mi magunk.

Habár a légúti fertőzések többféle úton is terjedhetnek (cseppfertőzéssel, levegő útján, érintéssel), egyre több kutatás bizonyítja, hogy az elsődleges út a kézen keresztül vezet. A kézen magán ugyanakkor csak nagyon rövid ideig élnek meg a vírusok. Papíron, ruhán, zsebkendőn viszont fél napig is, keményebb, simább felületű tárgyakon, fémen, műanyagon pedig akár 48 óráig is fertőző marad az influenzavírus – állapította meg a Minnesotai Orvosi Egyetemen Bonnie Bean vezetésével végzett vizsgálat.

Nem kell félni tőle

A védekezés módja egyértelmű: a kézmosás mellett fertőtleníteni is kell. Nem mindegy azonban, hogyan. Nem elég törölgetni: egy beteg által megfogott kilincs letörlésével a vírust a törlőrongyon keresztül addig fertőzésmentes felületekre is átvisszük. A szakemberek a kézmosás mellett a tárgyak fertőtlenítésére a leggyakrabban klóralapú, a fertőzést okozó mikroorganizmusok mindegyike ellen hatásos fertőtlenítőszert ajánlanak.

A megfelelő termék kiválasztásánál több dolgot érdemes figyelembe venni: ellenőrizni kell, hogy milyen felületen alkalmazható, milyen adagolásban és mennyi ideig kell a felületen hagyni a fertőtlenítő hatás eléréséig. Ezen kívül érdemes betartani az általánosan ismert, de nem mindig megfogadott tanácsokat. Így például fertőzés esetén papír zsebkendőt használjunk, a beteg ruháit mossuk külön, a gyakori kézmosásról nem beszélve. De nem szabad megfeledkezni az olyan felületek fertőtlenítéséről sem, mint a kilincsek, a WC lehúzó, kávéfőző, telefon, komputerklaviatúra, vagy a TV távirányítója.

– A fertőtlenítés kiemelten fontos a fertőzések megelőzésében, különösen a gyermekes családokban – erősíti meg dr. Király Balázs gyermekorvos, a Felelős Szülők Iskolájának szakértője, aki szerint az ettől való idegenkedés mögött egy régi, közkeletű, de hamis vélekedés áll, nevezetesen, hogy a higiénia hátráltatja a gyermeki immunrendszer fejlődését. Ez azonban a szakember szerint a felső légúti fertőzések estében semmiképp nem igaz.

– A fertőtlenítéstől nem kell félni, ez egyszerűen higiénikus környezetet jelent, aminek még semmi köze a műtők sterilitásához. Ezzel a lépéssel komolyabb következményekkel járó fertőzésektől védhetjük meg a gyerekeket, felnőtteket egyaránt – hangsúlyozza Király Balázs.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!