Hajdú-Bihar

2015.02.03. 11:28

Megállapodott a Tesco és a KASZ a munkavállalók ügyében

Nyíregyháza - A Tesco több ezer dolgozóját, a vállalat nyitása óta, reprezentatív módon képviselő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) kedden aláírta a megállapodást a vállalat vezetőivel a csoportos létszámleépítésben érintett munkavállalókra vonatkozóan.

Nyíregyháza - A Tesco több ezer dolgozóját, a vállalat nyitása óta, reprezentatív módon képviselő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) kedden aláírta a megállapodást a vállalat vezetőivel a csoportos létszámleépítésben érintett munkavállalókra vonatkozóan.Az egyeztetések során a KASZ igyekezett a lehető legjobb feltételeket kiharcolni azon munkavállalók számára, akik végül arra kényszerülnek, hogy elhagyják a vállalatot, de még nagyobb hangsúlyt fektetett arra, hogy a távozni kényszerülő munkavállalók száma minél alacsonyabb legyen, így végül sikerült az eredetileg érintett létszám több mint 70 százalékának helyet találni más üzletekben. A továbbfoglalkoztatással kapcsolatos egyeztetések során a KASZ kifejezetten kérte agyermeket nevelő családok, illetve a nyugdíjhoz közel álló munkavállalók előnyben részesítését, amelyet az aláírt megállapodásban is rögzítettek. A szakszervezet és a vállalat vezetősége megállapodott továbbá arról is, hogy azok a munkavállalók, akik számukra kedvezőtlenebb munkakörben, vagy más városban munkát vállalva tudnak csak továbbra is a Tesco alkalmazásában maradni, kompenzációt kapjanak az őket ért hátrányért.

A döntés a továbbiakban a munkavállalók kezében van, hogy kívánnak-e élni a felkínált lehetőséggel.

Azok számára, akik végül távozni kényszerülnek, sikerült a jogszabályban előírtnál jelentősen kedvezőbb feltételekben megállapodni, de ahogy azt már korábban is említettük, a vállalat és a KASZ konstruktív együttműködésének köszönhetően ez a létszám csak töredéke az eredetileg érintett 570 főnek. A távozó szakszervezeti tagok elhelyezkedését a KASZ azzal is támogatja, hogy a teljes kereskedelmet átölelő lefedettségét kihasználva álláspályázatukat eljuttatja az ágazatban tevékenykedő többi üzletlánchoz.

A KASZ az egyeztetések során számos konstruktív ötlettel és javaslattal segítette a munkavállalókkal kapcsolatos intézkedések kedvező kimenetelét, amely elől a vállalat vezetősége sem zárkózott el.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!