Hajdú-Bihar

2015.02.18. 12:19

Nézőpont: Ebola a kapuknál

<em>A szigorítás nem lehet kérdés, amikor az önvédelmi reflexre annyi kiváló példát látni szerte a nagyvilágban. Nem kell rongyos menekültnek lenni például ahhoz, hogy valakit az USA-ban már a repülőtérről se engedjenek ki.</em> Nyéki Zsolt jegyzete.

A szigorítás nem lehet kérdés, amikor az önvédelmi reflexre annyi kiváló példát látni szerte a nagyvilágban. Nem kell rongyos menekültnek lenni például ahhoz, hogy valakit az USA-ban már a repülőtérről se engedjenek ki. Nyéki Zsolt jegyzete.

Bár jó magyar szokás szerint van rá igény, a menekültpolitika sokkal komolyabb kérdés attól, hogy civakodó pártjaink adok-kapok szintjére süllyedjen. Felelőtlen az, aki ebben a problémában csak a lehetőséget látja ellenlábasának gyengítésére, de a lelkes, „lájkolós-megosztós” szimpatizánsokat sem árt olykor lehűteni a tényekkel: a reménytelenség és esélytelenség dél-európai, afrikai és ázsiai tömegei rekedhetnek hazánkban, ha a helyzet így marad.

A menekültek száma az elmúlt évben az Európai Unió egyetlen országában sem növekedett olyan mértékben, mint Magyarországon. A déli határaink egyes szakaszain mostanában már van olyan nap, amikor ezernél is több illegális belépőt tartóztatnak fel. Nem hivatalos, de hiteles információ szerint volt köztük Ebola fertőzött is. Nem csodálkoznék, ha ezt mélyen titkolnák a nyilvánosság előtt. A zöldhatáron eldobálják okmányaikat, így még nehezebb a személyes beazonosítás, hosszadalmasabb a kérelmek elbírálása. Zsákutcába mutató érvelés, hogy nem mi vagyunk, hanem Európa gazdagabb országai a célállomás, mert emberek tízezreit, köztük gyerekeket, nőket kell addig is valahol elhelyezni, etetni, fűteni a helyiséget, működtetni az ügyintéző apparátust. Ráadásul a kontinens gazdagabb fertálya tovább zárja a kapuit, s tolja vissza a nem kívánt áradatot az unió peremországaiba, így hozzánk is. Ehhez már korábban megteremtették a jogi keretet a dublini egyezménnyel, de ha visszavonják a veszélyeztetett minősítést olyan országtól, mint mondjuk Koszovó, akkor még gyorsabban paterolhatják ki a menekülteket.

A szigorítás nem lehet kérdés, amikor az önvédelmi reflexre annyi kiváló példát látni szerte a nagyvilágban. Nem kell rongyos menekültnek lenni például ahhoz, hogy valakit az USA-ban már a repülőtérről se engedjenek ki. Megtörtént eset: egy fiatal magyar turistánál angol nyelvű önéletrajzot találtak a reptéri vizsgálatnál, az amerikai ügyintéző pedig úgy ítélte meg, hogy állást akar keresni, ezért a biztonsági őrökkel felrakatta az első gépre. Nehogy elvegye az amerikaiaktól a munkát. Ausztrália, Kanada dettó, de hogy az EU portáján sepregessünk, simán bemásolható az angol miniszterelnöktől az idézet, melyben mélységes felháborodással utasította el (ki) az adófizetők pénzére ácsingózókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!