Hajdú-Bihar

2015.02.27. 10:33

Nézőpont: Teher alatt nő a számla

<em>Nincs sok megtakarított pénzem, ami van, arra viszont igyekszem vigyázni. Mivel nem értek a pénzügyi befektetésekhez, a tőzsdét pedig csak a filmekből ismerem, eszemben sincs kockára tenni azt, amiért hosszú éveken át keményen megdolgoztam – illetve, ami mára maradt belőle.</em> Palicz István jegyzete.

Nincs sok megtakarított pénzem, ami van, arra viszont igyekszem vigyázni. Mivel nem értek a pénzügyi befektetésekhez, a tőzsdét pedig csak a filmekből ismerem, eszemben sincs kockára tenni azt, amiért hosszú éveken át keményen megdolgoztam – illetve, ami mára maradt belőle. Palicz István jegyzete.

A tudatlanság mellett a bizalmatlanság is óvatosságra int, amikor egy-egy cég, bank, ismerős „visszautasíthatatlan” lehetőségekkel keres meg. Tapasztalatból mondom: ezekre is lehet nemet mondani. Ha idővel azt látjuk, hogy a bátraknak „bejött az élet”, némi egészséges irigység mellett újra átgondolhatjuk, mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni a busásabb haszon reményében, de ne feledjük, ahol már nagy a tét, ott nagy a rizikó is!

Azt mondják, a párnacihában tartott pénznél minden többet hoz. (Kivéve persze, ha uzsorázásból él az ember, mert akkor kell a mozgótőke…) Rögtön tegyük hozzá: nagyobb összegű készpénzt tartani odahaza nem is biztonságos, hiszen könnyen illetéktelen kezekbe kerülhet – a trükkös tolvajok és a lakásbetörések áldozatai, na és azok, akiknek egyik pillanatról a másikra porig égett az otthonuk, sokat tudnának mesélni erről.

Pár éve még azt mondtam volna, hogy a kockázatmentes, minimális, de garantált nyereségű ajánlatokra érdemes rábólintani a sok kicsi sokra megy elv alapján valamelyik bankban, ám ma azt látjuk, hogy a betétek, lekötések egyre kevesebbet fialnak, a kamatok csökkennek, az ilyen-olyan jogcímen nyakunkba varrt terhelések viszont nőnek. Ha így haladunk, a végén nekünk kell majd fizetni a pénzintézeteknek azért, hogy vigyáznak a pénzünkre. Már ha valóban vigyáznak rá…

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!