Hajdú-Bihar

2015.04.24. 15:18

Emmi: folytatódik a roma szakkollégiumi program

Nyíregyháza, 2015. április 24., péntek (MTI) - Folytatódik és bővülni is fog a roma szakkollégiumi program - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára pénteken Nyíregyházán.

Nyíregyháza, 2015. április 24., péntek (MTI) - Folytatódik és bővülni is fog a roma szakkollégiumi program - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára pénteken Nyíregyházán.

Langerné Victor Katalin az Evangélikus Roma Szakkollégium 200 millió forint összegű európai uniós támogatással megvalósult képzési projektjének záró konferenciáján arra emlékeztetett, hogy a program a kormány és több egyház közötti 2011-es megállapodás alapján indult.

Akkor négy szakkollégium jött létre, és ma már hét ilyen, a világon is egyedülállónak számító intézmény működik az országban - tette hozzá.

A helyettes államtitkár szerint "a kollégiumok a roma felzárkóztatási politika legjobb intézményei", és remélhetőleg a számuk tovább nő majd az elkövetkezendő időszakban.

Hozzátette: a kormány a jövőben is kiemelten támogatja a tanuláshoz segítséget kérő roma fiatalokat.

Laborczi Géza, a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium igazgatótanácsának lelkészi elnöke a projektzárón közölte: az intézmény a Nyíregyházi Főiskolán és a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán tanuló, halmozottan hátrányos helyzetű roma fiataloknak nyújt komplex segítséget tanulmányaik elvégzéséhez.

A 200 millió forint összegű uniós pályázat segítségével a hallgatók személyiségük kibontakoztatásához, motivációjuk növeléséhez, magabiztosságuk erősítéséhez és nem utolsó sorban egészséges társadalmi integrációjuk eléréséhez kaptak segítséget - fűzte hozzá.

Emellett a projektnek a cigány-magyar identitást erősítő, a roma kisebbség társadalmi helyzetét feltáró, valamint a keresztényi magatartási normákról szóló modulja is volt.

A projekt harminc hónapja alatt 43 fiatalt segítettek tanulmányi előmenetelükben, négyen közülük a mesterképzésig is eljutottak. Két hallgató köztársasági ösztöndíjas lett, öten bekapcsolódtak a tudományos diákköri munkába, egy egészségügyi főiskolás, Nagy Ildikó pedig első helyezést ért el az Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Öt hallgató jutott el külföldre szakmai gyakorlatra, illetve konferenciákon vehettek részt.

A projekt elemeként kiadták a maradandó értéket képviselő Roma társadalmi szöveggyűjteményt, és publikálás előtt állnak saját kutatási eredményeik a cigány gyerekek iskolai helyzetéről, valamint az egészségmagatartásról.

A nyíregyházi projektzárón részt vett Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Fidesz-KDNP-s elnöke és Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola rektora, Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke pedig levélben fejezte ki elismerését a roma szakkollégium eddig munkájáért.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!