Hajdú-Bihar

2015.04.07. 09:03

Jegyzet: Mi, irigyelt(?) pszichopaták

<em>A Time magazin listát készített azokról a munkakörökről és foglalkozásokról, ahol a legnagyobb a pszichopaták aránya. S mielőtt még bárki habzó szájú tömeggyilkosokra asszociálna, gyorsan tisztázták azt is, miféle magatartásformákat társíthatunk a kifejezéshez.</em> Matyasovszki József jegyzete.

A Time magazin listát készített azokról a munkakörökről és foglalkozásokról, ahol a legnagyobb a pszichopaták aránya. S mielőtt még bárki habzó szájú tömeggyilkosokra asszociálna, gyorsan tisztázták azt is, miféle magatartásformákat társíthatunk a kifejezéshez. Matyasovszki József jegyzete.Voltak olyan bátrak, hogy tükröt tartsanak a társadalom elé tesztelve, vajon bele merünk-e nézni. De kezdjük elsőként a szómagyarázattal! Aki antiszociális személyiségzavarban szenved, látszatra barátságos, elbűvölő és intelligens, általában magas pozíciót tölt be, és sikeres. Valójában viszont az ilyen ember erkölcsi ítélőképessége fejletlen, s megbánás és bűntudat nélkül gázol át másokon.

Egy pillanatig már-már olyan érzésem volt, mintha korunk embereszményét festették volna le. S a „győztesek” nevét olvasva végképp elvesztettem a lábam alól a talajt. A lista legelején – ellentétben a segítőkkel, nővérekkel, gondozókkal, szociális munkásokkal – az irigyelt ügyvezető igazgatók, az ügyvédek és a médiaszemélyiségek sorakoztak. S ne tessék nevetni, ott voltunk a hatodik helyen mi újságírók is. Aztán hirtelen megnyugodtam – ezt a listát nem lehet komolyan venni. Hiányoztak róla a politikusok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!