Hajdúsámson hírei

2013.03.13. 10:38

Mégis az egyház veheti át

Hajdúsámson - Nem sértett eljárási szabályokat Hajdúsámson Önkormányzata, amikor közoktatási intézményének fenntartói jogát átadta a Hit Gyülekezete Egyháznak - állapította meg a Kúria február 28-i döntésében. A döntés után folytatódik az iskolaátadás engedélyezési eljárása.

Hajdúsámson - Nem sértett eljárási szabályokat Hajdúsámson Önkormányzata, amikor közoktatási intézményének fenntartói jogát átadta a Hit Gyülekezete Egyháznak - állapította meg a Kúria február 28-i döntésében. A döntés után folytatódik az iskolaátadás engedélyezési eljárása.Mint arról lapunk korábban beszámolt, Hajdúsámson képviselő testülete tavaly májusban úgy döntött, hogy általános iskolája fenntartói jogát átadja a Hit Gyülekezete Egyház (HGYE) részére. A megyei Kormányhivatal azonban vitatta a határozat törvényességét és a Debreceni Törvényszékhez fordult, mely jogsértőnek minősítette az önkormányzat határozatát és hatályon kívül helyezte azt. Hajdúsámson vezetése felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához; utóbbi pedig az önkormányzatnak adott igazat.

Mindenkire kötelező

– A Kúria döntése nyomán a Hit Gyülekezete Egyház újra a hajdúsámsoni általános iskola működtetésének engedélyezéséért folyamodott a megyei Kormányhivatalhoz. Ha megkapja, akkor először is az önkormányzatnak vissza kell vennie az iskolát, hiszen az időközben állami fenntartás alá került – mondta el Hamza Gábor polgármester. Hangsúlyozta: az iskola Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak történő átadásakor rögzítették, hogy a Kúria ítéletének függvényében módosulhat az intézmény sorsa.

Most a HGYE a korábban megállapított feltételekkel venné át az iskola működtetését. A továbbiakban meg kell várni, megkapja-e az engedélyt, illetve abban mi szerepel majd, például mikortól veheti át ténylegesen a fenntartást. A polgármester bízik abban, hogy „a Kúria ítélete mindenkire kötelező”, tehát további akadályok nem gördülnek az iskolaátadás elé.

Fenntartják álláspontjukat

„A kormányhivatal továbbra is fenntartja az ügyben képviselt szakmai álláspontját, miszerint az önkormányzat közoktatási intézménye fenntartói jogát az eljárási szabályok betartásával úgy adhatta volna át más fenntartónak, ha az oktatásról továbbra is megfelelő színvonalon, a tanulóknak és a szülőknek aránytalan teher okozása nélkül gondoskodott volna.

A Kúria döntése alapján továbbra is megoldásra vár a világnézetileg semleges nevelés-oktatás biztosítása a város általános iskolás tanulói számára. A településen mintegy 150 tanuló vonatkozásában jelezték a szülők, hogy nem kívánják gyermeküket az egyházi fenntartású intézménybe beíratni” – áll a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztálya által kiadott közleményben.

Hozzáteszik, hogy a kormányhivatal lefolytatja a Kúria döntéséig felfüggesztett működési engedélyi eljárást, illetve hogy az intézmény fenntartói jogának átadására vonatkozó döntés már a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ hatáskörébe tartozik.

A vélemény nem kötelez

A Debreceni Törvényszék ítéletét azzal indokolta, hogy az önkormányzat megsértette a közoktatási törvényben előírt eljárási rendet, ezért az ügybben véleményezésre jogosultak (közoktatási szakértő, szülői közösség, stb.) nem tudtak megfelelő szakvéleményt, illetve véleményt megfogalmazni az átadást illetően.

A Kúria viszont megállapította, hogy az önkormányzatok „fenntartói jogaik átadásáról mérlegelési jogkörükben dönthettek” és a fenti érintettek véleménye „konzultatív jellegű, amely tartalmában nem köti az önkormányzatot”; továbbá „Hajdúsámson önkormányzata eljárási kötelezettségeinek jogsértés nélkül eleget tett”.

HBN-SzT

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!