HAON lakóhelyem

2011.06.09. 15:24

Orkán tépázta meg Váncsodot

<p>Váncsod - Sosem látott mértékű pusztítást végzett a településen a csütörtök délutáni orkán erejű széllel kísért vihar. A 18 óra tájékán kezdődő, csupán 15 perces természeti csapás - az előzetes felmérések szerint – a lakóházak közel 30 százalékában okozott hatalmas károkat, de az iskolát, óvodát és a polgármesteri hivatalt sem kímélte.</p>

Váncsodon a vihar tövestől tépett ki fákat, melyek kerítésekre, házakra borultak. Emellett a közvilágítás is megszűnt a településen, illetve akadozott az internet -és mobiltelefon használat. Szalay Csabától, Váncsod polgármesterétől megtudtuk, becslések szerint a rekordmennyiségű csapadékkal és jéggel kísért orkán közel 50 millió forintos kárt okozott a községben, melynek egy részét a biztosító állja, azonban jókora hányadát a lakosoknak önerőből kell finanszírozni, a helyreállítás pedig több hónapot is igénybe vehet.

Képekért kattintson a képre

 

Több helyről is érkezett segítség Váncsodra

A legnagyobb problémát a hatalmas erejű szél okozta, ami rengeteg helyen megrongálta a tetőszerkezet, s a lehulló csapadék miatt a házak lakhatatlanná váltak. A természeti csapás miatt azonnal mozgósították a környező nagyobb települések katasztrófavédelmi egységeit, Berettyóújfaluból, Hajdúszoboszlóból, illetve Püspökladányból érkeztek tűzoltók, akik egész éjszaka dolgoztak. Kidőlt fákat távolítottak el, illetve ideiglenes fedelet ácsoltak a lakóházaknak, hogy a helyiek vissza tudjanak költözni otthonukba. Az "égi áldás" a közeli Hencidát is érintette, azonban lényegesen kisebb károkat okozott, mint Váncsodon. Szalay Csaba elmondta, beszélt helyi idősebb emberekkel, akik azt mondták, világ életükben nem láttak még ilyen katasztrófát, mint amit csütörtökön kellett átélniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!