HAON Sziréna

2008.11.26. 14:49

Új módszerek szociális munkások számára

<p>Debrecen – A szociális munka megújulását, a közösségek önszerveződésének elősegítését tűzte ki célul a debreceni Életfa Segítő Szolgálat Egyesület és a miskolci Dialóg a Közösségekért Egyesület közös (HEFOP) projektje.</p>

A szociális munka megújulását, a közösségek önszerveződésének elősegítését tűzte ki célul a debreceni Életfa Segítő Szolgálat Egyesület és a miskolci Dialóg a Közösségekért Egyesület közös (HEFOP) projektje, melynek során egy továbbképzési programot dolgoztak ki a területen tevékenykedők számára.

A tanyanyagot két, 15-15 fős csoporton próbálták ki Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2008. nyarán. November 26-án Debrecenben bemutatták az elkészült módszertani anyagot a „Tegyünk együtt a közösségekért! – Kihívások a szociális munkában” című konferencián, ahol az alkalmazás gyakorlati tapasztalatairól is beszámoltak.

Önszerveződés

– A két szervezetnek több éves szakmai kapcsolata van és úgy gondoltuk, érdemes lenne tapasztalatainkat összesíteni –
mondta el Giczey Péter, az Életfa Egyesület elnöke a konferencia előtti sajtótájékoztatón.

– A hazai szociális munka területén ma az jelenti a kihívást, hogy újabb eszközökre van szükség, illetve erősíteni kell az önkéntességet.
A sajtótájékoztatón elhangzott: mind fontosabb, hogy bevonják az embereket a közösségi munkába és ennek érdekében a már tevékenykedő szakemberek igyekezzenek segítőkből csoportot építeni maguk köré.

Az Életfa és a Dialóg Egyesület által a programban képzett 30 fő már megkezdte a munkát és számos intézettel, szervezettel állnak kapcsolatban. A debreceniek továbbra is rendszeres találkoznak majd tapasztalacsere céljából, a miskolciak pedig az ottani egyházzal együtt fognak a rászorulóknak segíteni.

Infobox: A módszertani kézikönyv elérhető a http://www.eletfaegyesulet.hu/kozok_hefop.hu.php  címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!